Here we come!

I dag var det dags att ta ytterligare ett steg mot sommarens kommande pay&jump genom att ha en lektion med coach Emelie. Jag hade lite dåligt samvete eftersom jag inte har tränat bommar på egen hand efter förra gångens träning, men det var bara att förtränga samvetet och ta tag i dagens uppgifter. Emelie hade, precis som förra gången, en väl genomtänkt plan för två dressyrtanter med siktet inställt på att kunna hoppa en bana till sommaren. 😉

Vid en första anblick så såg det rätt mediokert ut med lite bommar utlagda på raka linjer mellan kortsidorna, men ack vad vi bedrog oss. 😉 OK, inledningen var inte supersvår då vi skulle trava över några travbommar, rida rakt fram, bryta av till skritt och därefter trava över ytterligare några travbommar. På motsatta långsidan skulle vi växla mellan att rida rakt fram på spåret och rida innanför en galoppbom. Vartannat varv skulle vi dessutom rida snett över travbommarna för att komma innanför de blå galoppbommarna och därefter snett ut på nästa omgång travbommar – allt för att hästarna skulle vara uppmärksamma på vad vi ville att de skulle göra istället för att de själva skulle ta kommandot och dra iväg. Mackan var riktigt uppmärksam och det flöt på bra över bommarna. 😀

IMG_2427

Som nästa övning skulle vi rida travbommarna på samma sätt som innan men fatta galopp efter dem, vända ganska snävt och ta galoppbommarna på vägen tillbaka. 🙂 Lätt att förstå? 😉 Som övning nummer tre så var det dags att rida över de upphöjda galoppbommarna på andra långsidan, men för att göra det hela lite mer komplicerat så skulle vi lägga en 10-meters volt i samband med varje bom. Till en början blev volterna allt annat än runda och 10 meter i diameter… Tror bestämt att vi gjorde en och annan volt som var upp emot 17 meter och jag höll på att rida på både Emelie och det andra ekipaget. 😉 Det var först när jag började se bommen som en del av volten som jag fick till det och lyckades få till volterna. Bom, volt, bom, volt, bom och volt. Kul!

IMG_2428

Som avslutning fick vi koppla ihop de olika övningarna så att det blev som en liten bana. 🙂 Trav över travbommar, skritt ett par steg, trav, trav över travbommar, fatta galopp, vända och rida över galoppbommarna, fortsätta över första upphöjda bommen, vidare till nästa, 10-meters volt, över bommen igen, rakt fram till nästa upphöjda för att avsluta med den. (Hoppas att jag kom ihåg det rätt nu 😉 )

Hur kul som helst! Mackan var riktigt med på noterna och lyssnade fint på mig och de gånger som det gick lite hejkonbejkon berodde helt och hållet på piloten. Inte lätt att vara häst i det läget… Inte helt lätt att vara 55+ och satsa på en ny karriär heller! Bara det att komma ihåg allt är ju ett helt företag. 😉 Tur att vi har en tålmodig coach som inte bryter ihop under tiden vi rider utan kan vänta med det tills dess att hon kommer hem. 😉

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: