Paus och lite vila.

Hoppsan! Saker och ting blev inte riktigt som jag hade planerat. Det blev lite för mycket med jobb, studier och att arrangera tävling tillsammans med mina vänner på ORF’s dressyrsektion, så jag tänkte om och gav Mackan lite vila. Närmare bestämt 6-7 dagars vila så att jag kan komma ikapp mig själv. Tror faktiskt att han kan behöva lite paus ifrån heffaklumpen som brukar sitta på ryggen ett antal gånger varje vecka… 😉

Inte nog med att det har varit fullt upp med ovanstående – i fredags gick Jeepen sönder. 😦 När jag skulle åka från jobbet så såg jag att det var en stor pöl på parkeringen och hoppade då ur bilen för att undersöka vätskan på asfalten. Frågan är varför jag gjorde det? Jag är ju allt annat än en expert på bilens olika vätskor, men jag lyckades ändå konstatera att den här vätskan var transparent, lite oljig men ändå vattnig. Comprende? Hur som helst så tänkte jag att det kanske var någon annans bil som hade läckt så jag körde vidare mot stallet och bestämde mig för att se om det blev vätska under bilen även där. Det blev det. OK, då kvarstod frågan vilken sorts vätska det var som sipprade ut från min bil, men eftersom schemat var späckat så tänkte jag inte så mycket mer på det utan körde vidare mot Kungsbacka för att komplettera med det som behövdes till kommande tävlingars goodiebags. ”Ping!” Jäklars skit! Det ljudet vill jag inte höra när jag vet att jag har bensin i tanken, för det ljudet betyder nämligen problem. Scannade febrilt av instrumentpanelen för att hitta den satans anledningen till ”Ping!” och såg en ilsket röd symbol som liknade ett batteri. What? Batteriet? Är det generatorn? Eller varför lyser batterilampan? Var det batterisyra som hade läckt ut på parkeringen?! Inte så smart att doppa fingarna i det kanske… Drog bak högerarmen för att ta fram manualen till Jeepens alla funktioner och behövde bara stoppa in handen i fickan på passagerarsätets rygg för att direkt få tag i den. Ni fattar att jag har haft den framme förut? Försökte febrilt hitta orsaken i manualen samtidigt som jag körde och lyckades läsa lite snabbt att det var något fel på laddningen till batteriet. Fattade ingenting. Funderade på om jag skulle åka till tappen, men förkastade snabbt den tanken eftersom jag vet att det oftast arbetar två unga tjejer där och som bara kan sälja korv och godis. Med andan i halsen körde jag en liten bit till så att jag kom till Jeeps återförsäljare i Kungsbacka. Blev lite lycklig när jag såg att det faktiskt var folk där trots att det var sen eftermiddag en fredag och förhoppningarna om att få hjälp ökade. När jag hade stannat bilen utanför deras dörr så såg jag till min förtvivlan att det rök som bara den från motorn. Fasen också! Drog med mig handväskan ut ur  bilen för säkerhets skull – ifall det skulle börja brinna – och hastade in till killarna för att få en förklaring om vad som hade hänt. De var oerhört tillmötesgående och kom ut, tittade på motorn, bad mig starta motorn och stanna motorn. De gick in och hämtade en kanna med vatten och pratade något om att det kanske var en packning som hade gått. Förhoppningen ökade. En packning borde väl gå snabbt att byta? Strax därefter konstaterade de tyvärr att det var vattenpumpen som hade gått åt skogen och att jag absolut inte kunde köra med bilen som den var. Faaaan! Jag som har så mycket att fixa! För ett ögonblick trodde jag faktiskt att jag skulle bryta ihop på riktigt… Gråten satt på lur, men hästmänniska som jag är så bet jag ihop och insåg att inget skulle bli bättre av att bryta ihop. Det finns människor som har det mycket värre… Det finns människor som har det mycket värre… ”En vattenpump kostar ca 3500 kr och så tillkommer det en arbetskostnad, så minst 5000 kr. Kanske att bilen blir klar under vecka 19.” Kul, himla kul.  Med sex kilo hästgodis, jobbväska och en stor kasse med stallkläder, stallskor och schabrak så insåg att jag aldrig skulle orka gå ca två kilometer hem. Som tur var satt sonen hemma och hade inget annat för sig än att ta cykeln till mig för att ta hand om all packning så att jag kunde gå hem utan att slita ihjäl mig.

Jeepmotor

För övrigt flöt helgens tävlingar på bra och vi fick mycket cred för hur välarrangerat det var. Kul! Det var också kul att flera av mina tidigare stallkompisar kom dit för att titta på andra som tävlade och då fick jag en chans att prata lite med dem.

Mulskydd

För några dagar sedan så kom de nya mulskydden som jag hade beställt till Mackan. Mulskydd verkar vara ett måste nu för tiden för att hans mule inte skall frätas sönder av solen och jag hoppas att vårsolen inte har gjort för stor skada före det att mulskyddet kom på.

Under tiden som Mackan vilar så kan jag fördjupa mig i A2R’s alla videos och om två veckor är det dags att åka på clinic i Halmstad för att får lite mer input. Spännande!

 

 

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

2 reaktioner till “Paus och lite vila.”

 1. Är det inte dags att byta bil? Tycker du ofta har problem med den 😥
  Kul att tävlingarna gick bra. Lite vila mår ingen häst illa av.

  Gilla

  1. Jag skulle gärna vilja byta bil men just nu finns det inte ekonomi till det. Jag tror faktiskt inte att jag har haft så mycket problem med Jeepen – tycker mest att den tuffar på rätt bra. Den stora nackdelen är att den slukar bensin…
   Nej, jag tror också att det kan vara bra med lite vila och jag brukar ju ge Mackan en vecka då och då, så nu var det väldigt bra tajming att ge honom lite ledigt. 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: