Clinic Art 2 Ride

Äntligen var dagen för A2R’s clinic här! Som jag har väntat och sett fram emot den här dagen. I och med att jag är nybörjare på det här och knappt har kommit igång så valde jag att åka ner till Halmstad enbart som åskådare och för att få lite inspiration och ny kunskap om hur jag skall arbeta min häst på ett lite annorlunda sätt än vad jag tidigare har gjort. Då jag är helt ensam om den här fascinationen för A2R i min bekantskapskrets så fick jag ge mig iväg själv på dagens utflykt, men faktum är att jag gillar att göra saker och ting på egen hand eftersom jag då kan bestämma när jag skall åka och hur länge jag skall vara kvar. Visst är det trevligt med sällskap, men det är inte nödvändigt för min del. I dag fick jag ändå lite sällskap i och med att Yvonne som jag tränar CR för kom dit med några av sina vänner. Trevligt!

Det var en salig blandning av hästar: gamla, unga, stora, mindre, rejäla, tunna, rutinerade och mindre rutinerade. Med andra ord väldigt bra när man skall försöka lära sig något nytt. Det hade varit trist om det bara var hästar som kunde det här med att stretcha men nu var det några riktigt gröna hästar på området och jag fick en hel del tips om vad jag kan göra på hemmaplan. Vem vet – nästa gång kanske jag tar med mig hästen. 😉

Det jag bland annat tar med mig hem från dagens clinic är att se till att flytta ut bakdelen på hästen oavsett om jag gör WIH (work in hand), longerar eller rider för att uppnå stretch och att jag mer eller mindre kan flytta bakdelen även när hästen är stillastående. Will arbetade några av hästarna på en riktigt liten volt i WIH för att öka storleken på volten när hästen släppte efter och började stretcha, men ibland tog det ganska lång tid även för honom att få hästen dit han ville.

Will

Flera av Wills elever fick longera på en liten volt och flytta undan bakdelen för att på så vis få hästen att stretcha. När hästen stretchade så fick den genast gå på en större volt och om hästen tappade stretchen så fick den gå in på en liten volt igen. (Den stora volten blev lite som belöning för hästen.) Det var också viktigt att den som höll i linan inte höll statiskt, utan istället tog och gav lite i linan hela tiden. De flesta hästarna fick ha linan genom inre bettringen, över nacken och fäst i yttre bettringen – precis som jag oftast har det på Mackan. Det var också viktigt att hästarna inte fick gå och ”lulla” runt varv efter varv så linförarna fick sätta lite energi i vissa av hästarna utan att de för den sakens skull fick rusa runt. Det var några hästar som såg ut att stretcha riktigt bra men tydligen kastade de bara ner huvudet mot marken utan att arbeta rätt, vilket inte var helt lätt för mig att se. I brist på inspänningstyglar så hängde Will då tyglarna bakom framvalvet och la stigbyglarna över så att tyglarna inte skulle åka fram och då liknade anordningen lite ett par lösa inspänningstyglar – även om det verkade vara svårt att få dem i rätt längd. Även i ridningen är det tydligen viktigt att hästen inte är för snabb med huvudet ner mot marken om jag förstod det hela rätt. Ryttaren skall hela tiden erbjuda en lätt kontakt med handen – hela vägen ner. Nu är det bara att börja träna! 😉

Ponny

I dag var det ett par kvinnor från Österrike som visade sadlar från Peter Horobin Saddlery och jag passade på att prata lite med dem om bl a Schleese/JES, WOW och Horobin. Självklart tyckte de ju att deras sadlar är bäst, men jag är inte helt övertygad om det. När jag tittade på de som provred sadlar i dag så tyckte jag mig se att sadlarna gled åt olika håll, men det kan ju bero på att de inte var riktigt inpassade till respektive häst. Hur som helst så kändes skinnet i deras sadlar helt fantastiskt! Fast vad kan man vänta sig av en sadel som kostar ca 50 000 kr… Mest imponerad blev jag över mig själv som diskuterade sadlar och tillpassning på engelska! 😉 Mest troligt fungerade det så bra i och med att jag har tittat på määääängder av videos om A2R på engelska. 🙂

Jag fick också ett tillfälle att prata med Will, men det enda jag kunde kläcka ur mig var ”excuse me, do you know where I can buy som coffee?” What?! Varför i jösse namn sa jag inte något mer? Eller i alla fall något smart? Ja, ja, det kanske kommer fler tillfällen att få prata med honom i framtiden. 🙂

Nu känner jag mig riktigt pepp på att både arbeta med WIH, longera och rida!

 

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

3 reaktioner till “Clinic Art 2 Ride”

 1. Hej Dressyrbitchen!

  Jag tillhör dem som nedlåtande alltid har tänkt ”varför håller en massa människor på att skriva blogg?Vem 17 är intresserad av vad de ätit till frukost, vilken runda de gått med hunden eller att de fikat med bäzzztaste väninnan”. Inte jag i alla fall och har därför totalt ignorerat alla bloggar……..tills nu! Då jag är med i Art2ride sedan november förra året och läste i Anne Saaris inlägg att du varit nere i helgen och upplevt Wills clinic i Halmstad, gick jag in och läste på din blogg.

  FANTASTISK! Vilken igenkänningsfaktor!!Full av humor och ett innehåll som verkligen är intressant. Kommer absolut att läsa det som redan finns och fortsätta med kommande inlägg.

  Jag är är en ännu äldre, inte direkt dressyrtant utan mera bara ridtant, som nu fått upp ögonen för hur man VERKLIGEN kan rida och utbilda sin häst. Det gör ont i mig att tänka tillbaka på alla hästar man ”förstört” under alla år man hållit på,(60+). Detta är min sista häst och nu vill jag göra rätt.

  Har en dotter som är hippolog/ unghästutbildare och hon tycker jag är offer för en ”sekt”.” Man tränar inte en häst att gå på bogarna”, vilket hon tror att vi gör enligt Art2ride. Hon är totalt hjärntvättad enligt ”Strömsholmsmetoden” och vägrar att ens gå in på Wills hemsida och titta på några av alla utbildningsfilmer. Trist! Nu har det gått så långt att jag flyttat min häst från vår egen ridanläggning för att slippa se på när hon, enligt mig, förstör våra fina unghästar och fortsätter rida sin fälttävlanshäst på det konventionella sättet, trots att han har kissing spines.

  Just kissing spines måste man kunna mildra genom att få upp ryggen och lätta på trycket mellan kotorna, men hon vägrar ens lyssna. Det värsta är att dagens dressyrdomare inte längre är kapabla att se när en häst går ”över ryggen”. De premierar även på GP-nivå, hästar som inte går ett enda steg rätt. Detta gör att man måste rida ”fel” för att få bra procent. Vart är världen på väg???

  Jag skulle också ha varit som åskådare på clinicen, men kom aldrig iväg. Däremot kommer jag med häst i september. Anne Saari får komma till oss här i norra Skåne och hjälpa oss till dess. Hon är också duktig och lär vara med pedagogisk än Will. Hoppas du hittade till kaffet efter att ha frågat honom!

  Jag är dålig på datorer och vet inte om alla i hela cyberspace ser mitt inlägg eller om det bara är du.Hur som helst, fortsätt skriva, jag kommer att läsa med största nöje!

  Ha det bra med din häst och fortsätt leta nya lösningar, det gör jag också. Imorgon ryker framskorna och han ska få joggingskor! Vi behåller bakskorna ett tag till………

  Vill du höra av dig så finns jag under min e-mailadress. Hoppas vi ses i september.Med häst!

  Gilla

  1. Hej!

   Kul att mitt inlägg kunde vara till någon glädje. 😉 Håller med dig om att många tycker att det verkar vara lite av en sekt och jag är övertygad om att det är många i stallet som undrar vad sjutton jag håller på med, men de har i alla fall finkänsligheten att hålla tyst om det. För egen del så varvar jag A2R med ”vanlig” ridning men då med fokus att få hästen att slappna av och droppa hals och huvud, men inte lika mycket som i A2R. Jag har en ny tränare som är väldigt lyhörd och som verkar öppen för många olika tänk, och det är bra.

   Ja, vem vet – vi kanske syns i september om inte förr. 🙂

   Hälsningar
   Catharina

   (Din kommentar kan nog lösas i kommentarsfältet av någon enstaka människa som har råkat hamna på min blogg, men de är nog inte så många som gör det… 😉)

   Gilla

 2. Wow så spännande det låter. 🙂 Jag skulle jättegärna vilja lära mig mer om A2R och gå på clinic! Har också kollat en del på youtube och känner några bloggvänner som är intresserade av det. Skriv gärna mer om detta! Vore jättekul att lära sig mer!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: