Dressyrtanterna siktar mot pay&jump!

I dag var det åter igen dags för en markarbetesträning med Emelie, men jag var lite osäker på om jag skulle vara med eller ej eftersom Mackan var lite tjock över kotan som han snittade upp i går. Eftersom han inte reagerade när jag tryckte på området vid såret och inte heller visade någon som helst hälta när jag sprang med honom ute så bestämde jag mig för att vara med. För säkerhets skull så stämde jag av med Emelie som även är equiopat (stavas det så?) och vi hade samma tanke att om jag skulle testa att rida och om det inte fungerade så skulle jag avbryta.

Under tiden som vi red fram så byggde Emelie ”banan” – många bommar blev det! 😉

bana

Vi fick börja med att trava över bommarna vid X och rida innanför bommarna vid A/C några gånger för att få lite flyt och efter det så fick vi trava över bommarna, fatta galopp vid P/V, rida över bommarna vid A, trava över bommarna vid X igen och därefter fatta galopp vid R/S och rida bommarna vid C och så vidare. Vi fick rida på en stor 8-volt tills dess att vi fick flyt i galoppen, red bra vägar och fick fina övergångar. Inte helt plättlätt! 😉 När det var avklarat i ena varvet så övergick vi till andra varvet och både hästar och ryttare tyckte att det var riktigt roligt! Andningen? Hur var det med andningen? Ingen aning… Jag hade full koll med att fokusera på galoppen, vägen och övergångarna. Vet inte riktigt hur jag red heller – bara ATT jag red. 🙂

Då jag är lite halvsenil ibland och inte riktigt minns vad vi gjorde så får jag gissa lite, men jag har i alla fall för mig att vi även fick rida galoppbommarna på diagonalerna på en 8-volt, men jag är inte säker… 😀 Hur som helst så fick vi så småningom i uppgift att koppla ihop de olika övningarna så att det blev som en liten bana med övningar och jag måste medge att det var vääääldigt lätt att glömma av från en sekund till en annan vad det jag skulle göra, så jag fick göra om övningen vid ett par tillfällen. 🙂 Låt mig tänka… Vi fick trava bommarna vid X i höger varv, fatta galopp vid P, rida bommarna vid A, se vägen, galoppera över bommarna på diagonalen mellan V och P… ?????? rätta galoppen om det behövdes, rida bommarna vid C, se vägen, rida bommarna på diagonalen mellan S och R för att därefter göra vadå?? Hur svårt kan det vara att komma ihåg?? Ja, vi hade i alla fall väldigt roligt! Emelie konstaterade att vi hade en fin röd färg i ansiktet, Heléne och jag, och jag misstänker att den färg jag satte i håret i morse numera sitter i hjälmen på grund av all svett… 😉 Mackan fick till några riktigt fina byten efter bommarna på diagonalen, men jag vet inte riktigt hur jag lyckades med det eftersom byten inte är min starka sida. 😀 Mackan var som vanlig rolig att rida och enligt både Emelie och Heléne som hade han riktig fina fram- och bakben över bommarna. Kul!

I slutet på träningen så satt Emelie upp på Helénes häst för att visa både häst och oss ryttare hur vi kunde tänka för att rida bommarna vid A och därefter komma rätt på bommarna mellan V och P. Tänk att det kan se så himla lätt ut! Hästen fattade direkt vad det var Emelie var ute efter och han gick som en klocka! Det var bra för mig och Heléne att se hur Emelie red… Se och lär. Vi såg t ex att hon fångade upp hästen direkt efter sista galoppbommen på kortsidan samtidigt som hon i princip tittade på nästa ”hinder” och red mot det. Lätt som en plätt! Skillnaden mellan Emelie och oss dressyrtanter var att vi typ hamnade i sargen innan vi tog tag i våra hästar – minst tre meter för sent. Egentligen borde vi kanske alltid börja varje träning med att Emelie får visa hur det skall gå till… 😉

I morgon blir det en lugnare mellandag med antingen A2R-tänk på lina eller uppsuttet och på fredag är det äntligen dags för Sofia-träning igen. Det skall bli så kul! 😀

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

En tanke på “Dressyrtanterna siktar mot pay&jump!”

  1. Så bra att hon visade! Håller med, det behövs verkligen ibland! 🙂 Känner igen det där med att man alltid är för långsam.. hehe. Proffsen gör att det ser så lätt ut att vara kvick och mjuk! Vilken rolig övning, den ska jag försöka göra nån gång om jag bara orkar släpa fram så många bommar! Haha!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: