Sofiaträning

Den ena träningen avlöser den andra – men vad gör det när man är gjord av pengar? 😉 Nej, om det är något vi hästmänniskor är bra på så är det att bränna pengar… I går lyssnade jag på Kjell Enhagers vinterprat och fastnade för uttrycket YOLO SWAG som som hans dotter hade sagt och det betyder ungefär att ”du lever bara en gång så se till att göra det med stil”. Det är vad jag gör. Exakt. Även om inte allt är så jäkla stilfullt så försöker jag i alla fall tänka att jag bara lever en gång och då vill det till att göra det absolut bästa av livet. Så om pengarna flyter iväg så innebär det oftast att jag har gjort något roligt – förutom att reparera Jeepen då, så klart.

Eftersom Mackan knappt hade hunnit vara ute i hagen före det att jag skulle träna så såg jag till att vara ute i riktigt god tid så att han skulle få skritta fram ordentligt. Linan hade jag glömt uppe i stallet så jag lossade tygeln från ena bettringen och använde hela tygeln för att komma en bit ifrån honom och försöka få honom till en stretch och ett gung á la A2R. Vissa stunder fungerade det och andra inte. Efter en stund satt jag upp och försökte göra samma sak uppsuttet och upplevde då och då att han stretchade riktigt bra, men när jag såg oss i spegeln så insåg jag att det inte alls var så mycket stretch som jag trodde att det var. Ja, ja, bara att kämpa vidare. Faktum är att när jag har läst på nätet och sett videoklipp med människor som arbetar med A2R så visar det sig ofta att de har hållit på i eeeeevigheter och är ändå inte helt framme vid en bra stretch, så om något år eller så kanske jag har lite bättre koll. 😉

Dagens träning innebar en avstämning först på liten fyrkant, sexkant och volt med droppad hals och huvud. Sofia tyckte att rakriktningen var mycket bättre än tidigare och hon tyckte också att det har börjat hända saker med Mackans kropp. När hon klev in i manegen i dag sa hon att hon fick ett mycket rundare intryck av honom än tidigare. Kul att det ger resultat, allt arbete jag lägger ner. Efter att ha hittat en bra arbetsform så fick jag samla honom lite mer med början i galoppen. Jag skulle använda sätesbromsen och tänka galopp som i en piruett utan att fastna i händerna. Lätta händer, lätta händer, pilla med ringfingrarna, lätta händer… Galopp, galopp, galopp. När jag bromsade lite för mycket med sätet så bröt Mackan självklart av – duktig häst! Så småningom fick jag även arbeta med lite samling i traven och då genom att sätesbromsa nästan ner till skritt för att därefter rida framåt igen. Fasen vad svårt det är! Sätesbromsen, ögonen i höftbenen, ögat i bröstbenet, se vägen, lätta händer, långa ben, ANDAS, se vägen, sätesbroms, göra överstrykning, använda ytterhjälperna, lätta i vänster hand, lätta i vänster hand, se vägen… Och sedan tar vi allt från början igen, fast i en annan ordning… 😉 Här tränar vi multitasking och kroppskontroll på hög nivå! Man skall faktiskt göra typ allt och ingenting på samma gång. Hur svårt kan det vara på en skala?! I slutet av träningen fick jag skritta och tänka ”tramp” när jag skulle övergå till trav, för att nästan direkt sakta av till skritt igen. Sofia sa att det är bra att träna hästen i hur han skall göra, för då blir det lättare lite längre fram, men samtidigt innebär det att det blir på bekostnad av att han tappar ryggen för en kort stund. Ok, så får det kanske vara just nu, men det viktiga är att jag i min varjedagträning försöker arbeta honom så att han får med sig ryggen och blir stark i sin överlinje. Om inte annat så blir det ju lite styrketräning för bakdelen på honom. 😉 Om jag skall sammanfatta dagens träning och det jag kan träna vidare på så är det främst:

  1. ”Putta på” honom i skritten så att jag får en reaktion och då direkt berömma. Det är viktigt att det blir en reaktion.
  2. Se vägen med lampan i bröstbenet och i höftbenen och planera vägen – det blir så mycket lättare då. 😉
  3. Vara tydlig med vart jag vill rida och vad jag vill att han skall göra.

Nästa helg blir det träning igen och det är toppen när det inte är så långt mellan gångerna. 🙂

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: