Fyra år med utslag…

I slutet av juni 2013 fick Mackan som 8-åring för första gången utslag på mulen och jag trodde först att det berodde enbart på solen, men så här i efterhand tror jag/är jag övertygad om att det har berott på något han har ätit och på så vis fått en obalans i kroppen. Så här såg han ut 2013:

Utslag 1

Med kortison och diverse salvor så kunde jag hålla det i någorlunda schack fram tills hösten då solens strålar inte var lika starka och vi kunde skippa kortison på mulen. (I samma veva inledde vi behandlingar på Husaby Hästklinik för inflammationen i hans halskotpelare, men det är en annan historia.) 1 augusti flyttade jag honom till ett annat stall där jag skulle ha bättre förutsättningar att promenera i skog och mark under tiden behandlingarna i halskotpelaren pågick, och i det nya stallet fick han i samband med flytt till grushage en kraftig reaktion och svullnade i båda bakbenen vilket säkert berodde på att han hade ätit något ogräs som inte var bra för honom. Efter att ha rensat bort allt gammalt ogräs ur grushagen så höll han sig bra i både ben och på mulen under vinterhalvåret. I juni 2014 började han få konstiga utslag på huvudet och jag ringde ut veterinärerna som fick titta på utslagen.

Veterinärerna hade ingen aning om vad det kunde vara och de tog prov för ringorm även om de inte trodde att det var det. Jag tog också upp frågan om det kunde vara eventuellt en leverpåverkan och enligt veterinärerna så fanns det en möjlighet, men de ansåg samtidigt inte att det var någon idé att ta prover eftersom det inte alls var säkert att proverna skulle visa något. (Men jag köpte ändå olika örter mm som sades vara bra för levern – för säkerhets skull.) Förutom de konstiga utslagen på den bruna pälsen så såg mulen ut så här:

I början av augusti 2014 såg han ut så här:

Vänster öga rann och var svullet samtidigt som pigmentet försvann vid de undre ögonfransarna. Man kunde också se att hudutslagen bakom ögat började bli större. Det vänstra ögat var också påverkat och man kunde tydligt se det begynnande såret ovanför ögat och hudutslagen bakom och under ögat. Ingen rolig syn. Jag kan tillägga att han gick med UV-huva och mulskydd varje dag i hagen och ett tag funderade jag på om han skulle behöva stå inne på dagarna och vara ute på nätterna, men på grund av brist på nattsällskap i hagen så fick han fortsätta vara ute på dagarna.

1 september 2014 såg han ut så här:

Jag pratade med veterinärer (som inte visste vad det var) och testade olika salvor och sakta men säkert började läget bli lite bättre och 26 december var det så här:

En klar förbättring! Samtidigt som pigmentet försvann på vissa delar i ansiktet på honom så fick han också två pigmentlösa fläckar på var sida om svansroten. Märkligt. I mars 2015:

Slutet av april 2015 började pigmentet över ögat komma tillbaka och de vita fläckarna hade blivit avsevärt mindre:

april2016a

Fram till februari 2016 var det status quo då Mackan också fick märkliga utslag på höger sida av bålen – från bogen och bak mot bakbenet:

Hudutslag

Utslagen såg ut ungefär som vattenstänk och när jag drog i pälsen så lossade hårstråna och under var det bara hud kvar. Jag fick många teorier från mina stallkamrater om vad det kunde vara, men inte ens veterinären visste vad det var. (Alltså inte regnskållor… 😉 )

I mars 2016 fanns knappt något kvar av fläckarna bakom ögat men pigmentet ovanför ögat hade försvunnit igen:

mars2016

Vid det här laget hade jag tagit bort allt kraftfoder och enbart fodrat med hösilage och lucern sedan tre månader tillbaka. Jag hade skickat in en bit man till Homeopathuset Söderström AB för att de skulle göra en mananalys och köpte därefter vitaminer och mineraler som ansågs behövas.

27 juni 2016:

(Fortfarande med UV-huva och mulskydd från april/maj-september.)

I dagsläget ser Mackan ut så här och jag är superglad för hans skull:

Mackan går fortfarande med mulskydd men har den här sommaren ingen UV-huva på sig. Jag är oerhört vaksam på ogräs som växer i hagen och blir lite frustrerad när jag ser att alla möjliga konstiga ogräs växer där för jag hoppas verkligen inte att han skall behöva gå igenom allt det här igen. Dock vet jag inte hur jag skall få bort ogräset alternativet få gräset att växa så att han låter bli ogräset…

Härom året var det en veterinär som tyckte att vi skulle ta leverprover och ev en leverbiopsi om det var så att läget inte blev bättre. I år fick Mackan endast ett fåtal hudutslag på högersidan av bålen, så jag tänker att han är på god väg att stabiliseras i kroppen och jag fortsätter att fodra enbart med hösilage och lucern samt vitaminer och mineraler från Homeopathuset Söderström AB. (Egentligen är jag rekommenderad att han skall äta hö, då det lär vara bättre för hans mage.)

 

 

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

2 reaktioner till “Fyra år med utslag…”

  1. Herregud så otäckt! Du måste ha mått så dåligt, man gör ju vad som helst för sin häst. ❤ Så skönt att han är bättre nu, men jisses så obehagligt att inte veta vad det är! Håller tummarna för att ni ska få må bra och vara krya nu, och att alla utslag och allt annat håller sig i schack!

    Gilla

    1. Det bästa i allt elände var att han inte verkade så himla påverkad av alla utslag. Mulen däremot har han nog haft lite ont i emellanåt, men då har jag fått smörja ordentligt med mjukgörande så att det inte huden skulle spricka ännu mer. 😦

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: