Från noll till hundra…

Nu är semestern slut och jag har jobbat i nästan en vecka. Från noll till hundra över en natt… Puh! Snart drar dessutom studierna igång och då blir det ännu mer att göra. Puh!

I och med att det är fullt ös i vardagen så har jag inte haft tid att hålla igång uppdateringarna här, så det får bli en liten summering:

Jag har köpt ett begagnat equiband som jag har använt några gånger och jag tänker fortsätta arbeta Mackan från marken 2-3 gånger i veckan. Det skall bli spännande att se om det kommer göra skillnad. 🙂

Jag har tränat för Sofia igen efter ett låååångt uppehåll på grund av mina jobbiga muskler i säte och lår på högersidan. Jag red på hackamore och träningen gick riktigt bra – och musklerna i rumpan höll (även om de blev lite ömma på högersidan). 😉 Nästa träning är om drygt en vecka och då vill Sofia att jag rider på sidepull istället och jag tycker det är suveränt om vi kan få det att fungera. Jag fick bl a rida skänkelvikning in till kvartslinjen för att där övergå till öppna en bit, rakrikta före kortsidan och därefter göra likadant på andra långsidan – först i skritt och sedan i trav och galopp. Att göra det på hackamore var inte helt lätt, men det gick och hästen blev fin! 🙂

Häromdagen tog jag med mig min häst på en promenad. För att undvika bilar, bussar och motorcyklar genade jag upp till Fjärås Bräcka via sommarhagen. Där uppe var det ovanligt många människor som både motionerade och flanerade, men Mackan tog ingen notis om dem alls. Skönt. Jag gick fram och tillbaka på Bräckan och på vägen tillbaka träffade jag Isabel (som jag tränade för på Gåsevadholm) och hennes man och vi slog följe en bit. Supertrevligt att få prata med dem igen! När jag kom bort till vägen jag skulle ta tillbaka till stallet så var den avstängd på grund av vägarbete, så jag ta en annan längre väg tillbaka istället. På den vägen mötte vi bilar, bussar, bil med släpvagn och Mackan vinklade knappt öronen trots all trafik, vilket jag misstänker delvis beror på att jag bara gick och pratade med Isabel hela tiden. 😉

I dag var det bomträning med coach Emelie – även det efter ett lååååångt uppehåll. Det var både svettigt, svårt och roligt! Att köra bomträning på sidepull gjorde det ännu svårare, men jag tänkte att eftersom Sofia vill att jag rider på sidepull på nästa träning så vill det ju till att jag har ”ridit in” mig på det lite innan. Inledningsvis var väl Mackan så där lagom taggad, men när jag så småningom styrde mot bom-planka-bom på diagonalen så var öronen framåt och han fick ett jäkla tryck och drog iväg i full fart. Tokstolle! Jag hade noll koll men noterade till min glädje att han gjorde ett fint byte från höger till vänster galopp. 😀 MEN det tog ett antal meter innan jag fick stopp på honom… Jag fick rida om linjen några gånger för att hitta bättre kontroll, och när jag återfick kontrollen så blev det ju såååå mycket bättre. 😉 På det stora hela var mer okontrollerat i dag än tidigare, men det skyller jag på att det var så länge sedan vi tränade på bommar.

Nästa vecka är det EM och jag har seriebiljett till dressyren! MEN frågan är om jag hinner med allt… 😉

bettlöst huvud

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

3 reaktioner till “Från noll till hundra…”

  1. Det är verkligen knepigt med bettlöst när man inte är van, tycker jag! Dock är det toppen om man kan växla lite, men jag tror polletten måste trilla ner lite för min del, haha. 🙂

    Gilla

    1. Jag hoppas att poletten skall trilla ner hos oss också! Tänk så bra det kommer att bli på sikt. 🙂 Min plan är att så småningom hänga in ett bett utan att initialt använda det, och så småningom övergå mer och mer till bett (om min häst tycker att det är ok). Nästa gång jag skall ha bomträning så kommer jag nog använda hackamore med förhoppningen om att få lite bättre koll på farten – onödigt att ha så mycket fartvind så att ögonen tåras. 😉

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: