Blixt och dunder + fåglar i manegen.

Äntligen lördag! Rejäl sovmorgon, mandelplättar med hallon till frukost och ett besök på Svensk Ridsport i Kungsbacka. Kan inte bli mycket bättre. 😉

Anledningen till att jag åkte till Ridsport var att jag hade beställt ett par sneda stigbygelinlägg efter att ha sett Birthe Vogelius tipsa om det i sin DVD. Jag fick fixa och trixa rätt mycket för att få dem på plats, men till slut satt de där de skulle. När jag satt upp på min häst i dag så var jag beredd på att det skulle kännas riktigt konstigt eftersom de är rejäl skillnad mellan inner- och yttersida, men jag blev positivt överraskad. Wow! Så bekvämt! Varför har jag inte köpt sådana här tidigare?? Hade ingen aning om att det kunde göra så stor skillnad!

stigbygelgummi-sned

För ett par veckor sedan blev jag rekommenderad av hovslagaren att köpa ett preparat för Mackans hovar och som enbart finns i hovslagarsortimentet i särskilda butiker, men eftersom jag sällan har tid att besöka dessa när de har öppet så köpte jag en annan produkt på Ridsport:

frogade

Hoppas att den kan hjälpa till att fixa så att hovarna inte flikar sig och blir trasiga i nederkanterna. Det kommer att bli en intensivkur under en veckas tid och därefter skall jag komplettera med ett hovbalsam ur samma serie.

Inför dagens ridpass så hade jag en plan: övergångar, övergångar, övergångar och enkla byten och när jag kom in i manegen så såg jag att det låg några galoppbommar på diagonalen och tänkte Kul! det kan vi också klämma in! Började som vanligt att skritta på långa tyglar och arbeta för att få Mackan snabb i reaktionerna på skänklarna. Rätt som det var så började det åska och i samband med det så kom det in ett 20-tal kajor i manegen och de flög som tokar hit och dit. Mackan fick Hitchkock-feeling och rätt vad det var så hade jag väldigt lite att säga till om…

Fåglarna

Satan i gatan! Blåst, regn, åska, blixtar och en hel flock med flaxande fåglar ovanför huvudet! Det kändes som om Mackan skulle krypa ur skinnet och för säkerhets skull så hoppade jag faktiskt av min häst. Lossade tygeln på ena sidan och arbetade honom i skritt från marken istället. Han var rejält upprörd över alla fåglar och drog några galopprepor runt mig, men till slut lugnade han ner sig och jag satt upp igen. Fåglarna ”hängde” på kortsidan vid A, så jag valde att hänga på volten vid C. Åskan drog över och jag kunde börja arbetet med övergångarna precis så som jag hade planerat.

Upp med blicken, in med magen, lätta i vänster. Upp med blicken, in med magen, lätta i vänster. Upp med blicken, in med magen, lätta i vänster… Att det skall vara så jäkla svårt!?Hela tiden fick jag påminna mig själv, men å andra sidan sägs det ju att om man är medveten om VAD man skall göra så är det ett steg i rätt riktning. 🙂 Långa ben! Lite lättare i dag med de nya inläggen tror jag, eller så var det bara inbillning… 😉 Vrid om vänsterhanden så att tummen är uppåt! Jösses vad mycket det är att hålla reda på! 😉 Till slut blev det ett roligt ridpass och jag gjorde mina övergångar och galoppen kändes riktigt bra. Mackan bar sig själv och jag kunde rida med en relativt lätt kontakt även om jag red på sidepull. Vänsterhanden! Lätta i vänsterhanden! Ja, ja… Till slut fick jag till även det. 😉

Det är kul med utmaningar – varje gång! 😀 Nej, nu ljuger jag… 😉 

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: