Konditionsträning

I måndags tränade jag för Sofia och jag upplevde att Mackan blev lite trött och tung i slutet av träningen, men ändå gjorde snällt det jag bad honom om. Vet inte varför det känns viktigt att ta tag i konditionsträningen just nu, men det kan ju aldrig vara fel att göra det. Egentligen har jag ingen koll på hans kondition, jag bara rider. Misstänker starkt att jag alldeles för sällan utmanar hans kondition vilket gör att den inte heller förbättras. Men nu har jag en plan! 😉 Jag skall jobba med intervallträning enligt Hippsons ridövning två gånger i veckan tills dess att konditionen är bättre – då lär det räcka med en gång i veckan enligt källan på Hippson.

I dag var jag ensam i manegen och kunde göra övningen utan att behöva ta hänsyn till någon annan. Helt suveränt! Faktum är att Mackan fick lite turbomotor av intervallerna även om han blev lite trött i sista intervallomgången, och det verkade som att han tyckte det var kul (trots att vi var i manegen).

De senaste dagarna har jag skippat att rida på sidepull och har haft vanligt träns med bett och bettlyftare istället. Det blir en helt annan ridkänsla med ett bett i munnen och genom bettlyftaren så blir det som ett mellanting mellan sidepull och vanligt träns. Jag har spänt bettlyftaren och nosgrimman lagom mycket så att Mackan kan öppna munnen lite och på så vis slippa trycket av bettet på tungan och lanerna, men att jag ändå kan ha lite kontakt via bettet. Än så länge känns det lovande och det verkar som att Mackan också tycker att det fungerar. 😉

bettlyftare

Ibland springer kossorna i hagen bredvid stallet och då ser Mackan ut så här:

Mackan spanar

Älskade häst! ❤

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: