Det tar sig!

”Catharina, var så god och rid när du känner dig redo.” Britt har redan ställt sig upp och eftersom jag har haft lyxen att ha 20 minuter på egen hand i manegen så känner jag mig väl förberedd (bortsett från att jag inte har ridit programmet på eeeevigheter). 😀

Galopp, galopp, galopp. Den här inridningen känns rätt ok, faktiskt. Galopp, galopp, galopp. Titta på C, rida hela vägen fram, rida hela vägen fram… NU gör vi halt! Halt, Mackan, halt! Woop, woop.. Oj, det blev nog lite väl många travsteg här… Halt och hälsning. Trav, trav, trav, tillsittning, trav, trav, trav, tillsittning. In på diagonalen och iiivääääg! Japp, det här går ju som smort! Nu ska vi bara hålla tempot hela vägen fram till F… Väääänster Mackan! Vi måste hålla mer till vänster! Mackan genar i hörnet efter diagonalen och jag har fullt sjå att försöka få ut honom till spåret – utan att använda vänsterhanden. 😉 Inner skänkel, använd inner skänkel! Lagom till nästa hörnpassering är vi på banan igen. 😉 Jag rider in på diagonalen och känner att det blir ett bra flyt och en bra tvärning i skänkelvikningen. Najs! Jag rider vidare i programmet och försöker vara så avslappnad jag bara kan vara, 10-metersvolten känns helt ok och i samband med nästa hörnpassering förbereder jag mig för nästa mellantrav. Tillsittning, tillsittning, tillsittning. Hallå Mackan, vänta på mig! Och iväääääg! Mackan är laddad och det är inga som helst problem att få en ok mellantrav. Den här gången behåller han takten och länger stegen bättre än i förra mellantraven. Snart framme vid A och förbereder mentalt en halt genom att verkligen tänka på att inte ta halten i handen utan i kroppen. Lätta i tygeln, använd sätesbromsen, lätta. Yes, det gick ju rätt bra! Sist ville Britt ha mer energi i ryggningen, så det vill väl till att fixa det då. Rygga, rygga, rygga. 1, 2, 3, 4 steg. Hur många ska det vara?? Det får räcka med fyra… Framåt Mackan, FRAMÅT! Mackan verkar vilja stå kvar på samma ställe efter ryggningen, men med lite extra peptalk så tuffar han käckt på igen. Underbara häst! ❤ Halvcirkel i trav med gradvis längning av tygeln. Undrar om det här räcker? Lite fjösigt kanske… Skänkelvikning igen. Bra flyt och bra känsla. Rakt fram och volt till höger och rakt fram på medellinjen igen. Höger? Vänster? Eller är det höger? Blixtsnabbt bestämmer jag mig för att rida höger och då trillar poletten ner. Nu är det dags för övergång till skritt. Puh! In på diagonalen i mellanskritt. Hej och hå… gunga på… Snart framme vid E och då ska jag ta tyglarna igen… Vänder vid E och skrittar vidare mot spåret på andra sidan för att där förbereda en galoppfattning som inte blir på dubbla spår. Ett, två, tre, NU! Galopp, Mackan, galopp! Lyckas överraska Mackan lagom mycket så att han inte hinner trycka in rumpan så mycket och fattningen känns ganska bra. Vänder halvt igenom i samlad galopp, använder sätesbromsen och ”smetar ut skinkorna” i sadeln för att Mackan inte skall fräsa iväg i världens turbogalopp. Dags för halvcirkel i förvänd galopp. Hjälp honom, hjälp honom, hjälp honom… Yes, det här gick ju också bra! 🙂 Trav och ny fattning vid A. Hjärnsläpp. Är det vid F eller P jag ska öka?? Ökar vid F och inser att det är rätt i och med att jag ska utrymme att hinna bromsa upp ekipaget före nästa hörna. 😉 Trycker på lite extra på långsidan och börjar inverka med sätet så att jag kan gå över i arbetsgalopp vid R. Yes! Det gick ju som smort! Vänder halvt igenom och rider en halvcirkel till i förvänd galopp. Undrar om ställningen i räcker så här? Fortsätter i förvänd galopp en liten bit till på spåret innan det är dags att göra en övergång till trav och därefter en ny fattning vid C. Galopp, galopp, galopp. Försöker göra en bra hörnpassering utan att rida rakt in i gödselkärran som står i hörnet. Wiiii… In på diagonalen och trycker på. Känner att jag får en bra galopp och hinner knappt tänka förrän jag är framme vid V där jag ska göra en övergång till trav. Mackan är lydig och vi får en övergång till trav och kan tuffa vidare genom hörnet och upp på medellinjen. Rakt fram, titta på C, tänk hela vägen fram… halt, Mackan, halt. Puh! Halt och hälsning. ”Tack så mycket för den fina uppvisningen. Jag kommer om en liten stund” hör jag Britt säga i samma stund som jag ger Mackan långa tyglar och en chans att pusta ut innan det är dags att gå igenom protokollet med Britt och rida om vissa moment.

”Det här var det bästa jag har sett dig rida någon gång!” nästan ropar Britt när hon kommer in på ridbanan. ”Det ser så lätt och självklart ut – precis som när Charlotte Dujardin rider på Valegro!”  ”Föredömlig ridning!” What? Hörde jag rätt?? Visst, jag fattar att jag inte är lika bra som Charlotte, men ändå… 😉 Jag blir oerhört glad över att Britt ser det jag faktiskt har kämpat för det senaste året – att kunna rida på ett lätt sätt genom att använda min kropp mer än vad jag använder mina händer. Superkul! Jag förklarar för Britt att jag inte har tävlat något alls under 2017 och bara fokuserat på att hitta rätt i min ridning, och när hon då svarar att det märks så blir jag jätteglad. 😀 Centrerad ridning i kombination med mina andra tränare har gjort susen och det är sååååå roligt! 😀

 

Britt förklarar för mig att domarna ska fokusera på bland annat precision i år och att om jag missar att göra en övergång vid exakt rätt ställe så kan det straffa sig med 1-2 poäng, vilket det gjorde även idag. Mellangaloppen på diagonalen var egentligen 8-mässig, men i och med att övergången till trav kom före V så drogs det 2 poäng. Surt sa räven… Ja, ja, det är bara att börja träna på precision – också. 😉 Britt avslutade med att ge mig världens komplimang, men den tänker jag inte dela med mig av här. 😉

Målsättningen för dagen var att rida programmet på samma sätt som jag rider till vardags och när jag tränar – alltså med kroppen och inte med handen. Och banne mig, jag tror faktiskt att jag lyckades med det! 😀

Programridning

 

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

3 reaktioner till “Det tar sig!”

  1. Men ååååå vad roligt att läsa detta!! Underbar beskrivning av programmet till att börja med, och så kul att det gick bra och att ni fick fint beröm! Låter helt underbart. Det där vill jag också vara med om! Heja heja!! 😀 *applåder och wohoooo-rop* 😀

    Gilla

      1. Men det är så bra att skriva ner det som du gjorde, ridning är ju mycket känsla! 😊 Och ja, jag vet precis hur svårt det är att göra om det ändå.. hehe. Klart ni fixar det! 🌟

        Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: