Lär om och lär rätt.

Tiden går vansinnigt fort och i dag var det redan dags för ytterligare en träning för Yvonne FA. Det var två veckor sedan förra träningen då jag fick avsluta passet med att rida galoppslutor och jag jag har tränat lite på läxan men i och med att jag blev osäker på hur rätt jag gjorde så backade jag lite och har mest tränat andra mer grundläggande ridning. Så när Yvonne frågade mig hur det hade gått med slutorna så sa jag precis som det var: att jag vill backa tillbaka lite och lära mig att rida skolorna rätt – på ett sätt där jag inte använder handen och sporren bara för att få till X antal spår.

”Yes”, sa Yvonne, ”då börjar vi i trav och lättriding”. Oj,  det är ju jättesvårt… Jag förklarar för Yvonne att jag faktiskt tycker att det är svårare och då frågar hon vilket sittben jag sitter på när jag ska göra rörelsen i trav och lättridning. Sittben? Jag brukar ju inte göra rörelserna i lättridning ju eftersom det är svårt… 😉 Yvonne ger mig då tipset att byta sittben i rörelsen och faktiskt sitta på ”fel” ben.

Att tänka på:

  1. Ordentlig hörnpassering.
  2. Byt sittben.
  3. Rid bogen in.
  4. Avsluta rörelsen, rid rakt fram.
  5. Byt till rätt sittben.

Det gör faktiskt skillnad  att byta sittben även om jag fortfarande har lite svårt att göra det under lättridning, men övning ger väl färdighet så det är bara att träna vidare. 🙂

Om jag ska kunna rida galoppslutor och kunna göra fina byten så måste galoppen bli mer påverkbar. I dag fick jag rida på en mindre fyrkant i galopp och jag skulle vara noga med att rida bra hörnpasseringar i vändningarna. Hur var det nu jag skulle göra igen? Centrerad ridning… Bzzz… bzzz… dutta med inner och vända för ytter. Ja, just det! ”Stilla med händerna!” hör jag Yvonne ropa. ”Tummarna upp!” Men de är väl upp? Nähä. Inte tillräckligt, tydligen. ”Händerna!” ”Tänk tagen bakdel i hörnpasseringen.” Oj, oj, det blir mycket nu…

Att tänka på:

  1. Ordentlig hörnpassering. (Dutta med inner och vända för ytter.)
  2. Tänka tagen bakdel.
  3. Stilla händer och tummarna upp.
  4. Rida rakt fram till nästa tänkta hörn och upprepa proceduren.

När vändningarna blev bättre så fick jag instruktionen om att samla galoppen mer och när jag skulle göra det så bröt Mackan av till trav. Bajsnödig? Nähä, inte det… Nytt försök. Mackan bröt av till trav igen. Är han verkligen inte bajsnödig? Nähä, han vill inte bajsa nu heller… Nytt försök. Mackan bröt av till trav igen. Kissnödig? Inte det heller… ”Halvhalt… halvhalt… halvhalt… NU… NU… NU.” Tur att det finns en tränare till hands som kan påminna mig om vad jag ska göra… 😉 ”Ta det inte med handen – använd kroppen.” Självklart… Jag gör nog en lite volt… ”Ja! Bättre där!” En liten volt till, lite längre bort. ”Nu ska du göra det på rakt spår också!” Ja, det är ju den lilla detaljen… Halvhalt… halvhalt… halvhalt… Inte helt plättlätt. Yvonne och jag enades om att det får bli läxan tills nästa träning om 14 dagar och jag längtar redan till nästa ridpass.

Bogenin

Ridhandboken, del 2 Vidareutbildning för ryttare och häst, sid 49.

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: