Ovissheten lämnar hoppet kvar.

Nu har min älskade Mackan fixat en av minst sex veckor på box, och han har gjort det galant. ❤ Lugn och fin, precis som tjuren Ferdinand, tittar han ut genom sitt fönster och spanar över nejden. Emellanåt går han till sin höbar och äter lite, men han har ingen brådska eftersom han vet att han han fri tillgång. 🙂 Veterinären sa att jag skulle dra ner på hö och kraftfoder så mycket det bara gick för att Mackan inte skulle få överskottsenergi, men ett är säkert: han känner inte min häst. 😉 Efter lite drygt tolv år tillsammans så har jag lärt mig att min häst inte reagerar nämnvärt på vare sig vila eller extra MJ, men för säkerhets skull så har jag dragit ner på mängden kraftfoder. Han får visserligen inga mängder men strax före skadan så hade jag börjat gasa på lite med St Hippolyt Solo Pellets eftersom Mackan inte äter så mycket hösilage som han behöver. Typiskt. 

När jag hade gjort ett inlägg på Facebook om att Mackan hade en fraktur så fick jag ett tips från Sofia, vars häst hade en knäfraktur för några år sedan, om att de hade använt Senfix och fått ett bra resultat. Visserligen skrev hon att man kan ju aldrig veta om det var produkten i sig eller något annat som gjorde att deras häst blev bra, men det skadar ju aldrig att testa. 😉 Fem minuter efter att jag hade fått tipset så hade jag beställt en flaska och nu applicerar jag det varje dag över stället där Mackans fraktur sitter.

IMG_0909

Laser. Laser är väldigt bra. Det vet jag sedan tidigare. Kontaktade Viveca på Svensk Hästrehab för att höra vad hon trodde. Svaret var att det nog var bäst att hyra en laser för att kunna behandla varje dag, men var hittar jag en laser att hyra? Jag hade gärna velat köpa en Warp10 men faktum är att det är rätt mycket pengar för något som jag inte vet om det fungerar… Viveca tipsade mig om att ge Mackan MSM om jag inte redan gjorde det. Samma dag snodde jag makens MSM och tog med till stallet… Var faktiskt lite orolig över om Mackan ens skulle äta det i och med att det smakar bäver, men med lite svartvinbärssaft så går det mesta ner. 😉

IMG_0898

Som vanligt har jag tillbringat X antal timmar på Google och fann bland annat en text där en läkare påtalade vikten av magnesium vid benbrott och frakturer. Han hade själv fått ett benbrott och tog då extra tillskott av magnesium och läkningen var förvånansvärt bra. Behöver jag säga att jag köpte magnesium direkt? 😉

För en vecka sedan anordnade jag en foderföreläsning med en av St Hippolyts rådgivare och förutom att bjuda på en superbra föreläsning så gav hon mig också tipset om att ge lite extra foderkrita. Dagen efter köpte jag en hink foderkrita…

IMG_0907

Nu är jag fullt medveten om att man inte kan ge hur mycket som helst av vad som helst, men jag håller mig inom rimliga gränser med både MSM, magnesium och foderkalk. D-vitamin hoppas jag att han tillverkar när han står och solar sig i fönstret.

Förutom olika tillskott så är jag noga med att låta Mackan använda några av sina muskler genom att göra vissa övningar som jag har snappat upp av bl a Gillian Higgins och Charlotta Lindgren på Husaby Hästklinik. Som komplement till muskelaktiviteten så kör jag 2-3 gånger i veckan med min Thumper Mini Pro som används av många terapeuter. Vid ett tillfälle per dag så får han också ett hönät i lite högre höjd så att han kan få aktivera sin bukmuskulatur lite mer – trots att det kanske inte är så fördelaktigt för hans halskotpelare. Förutom det positiva med bukmuskulaturen så blir det mer sysselsättning för honom och jag slipper ta hand om flera kilo hö som han kastar ut från höbaren. Knäppa häst! 

IMG_0900

Man säger ju lite slentrianmässigt att ”hoppet är det sista som överger en”, och det är faktiskt sant. Hoppet om att Mackan kommer att bli bra igen och att han ska få gå i den härligt skogshagen och att jag ska få tillbringa många år tillsammans med honom kommer att finnas kvar så länge det finns en promilles chans att han blir bra. ❤

I ❤ my horse!

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

En tanke på “Ovissheten lämnar hoppet kvar.”

  1. Oj vad jag känner igen mig i allt du skriver. Man köper tillskott, håller alla tummar och gör bara ALLT. MAN. KAN. ❤ Såklart! Må alla lyckliga stjärnor vara på er sida och Sankt Hubertus och alla hans vänner, gud och hans moster, osv osv. Heja heja!! Ps. om min häst som är TOKIG kan klara både det enda och tredje så har ju Mackan mycket mycket bättre förutsättningar som verkar hålla sig i skinnet! Så underbart med en sån häst! 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: