NU ska vi igång…

Så tänker jag titt som tätt har jag märkt, men ofta är det en tappsko eller något annat som sätter käppar i hjulen. Efter Mackans fraktur har det varit både hundbett, semester och ett par tappskor som har förskjutit starten av ett mer målinriktat arbete för att få Mackan i fin form igen. Fasen, jag har ju nästan glömt av min egen form den här sommaren! Men den får jag ta tag i i morgon.

Från det att jag fick börja röra på Mackan igen efter frakturen så har jag varvat promenader med arbete från marken både med och utan Equiband. Vid förra stallet så fanns det en suverän runda som tog ca 50 minuter att promenera men i nya stallet har jag ännu inte hittat någon bra runda att gå, men förhoppningsvis kan jag lösa även den biten. I värsta fall får jag väl lasta honom och åka till kuperad terräng. 😉 Tror att jag har sagt det även tidigare utan att det har blivit regelbundet genomfört…

Jag har länge arbetat Mackan utifrån Svensk Hästrehabs Equibodybalance och köpte därför appen när den blev tillgänglig. Helt suverän! Även om jag har känt till mycket av innehållet och systemet sedan tidigare så ger appen mig en möjlighet att gå tillbaka och repetera samt fånga upp detaljer som jag har missat. Nu när jag har både Equiband, app och arbetsrep så är det bara att köra på! 😉 Det är riktigt roligt att arbeta från marken några dagar i veckan och arbetspassen blir inte så långa men ändå givande. Nu har jag en ny plan (igen) och som utgår från Equibodybalance fem element:

  1.  Avspänning
  2. Rörlighet
  3. Stabilitet
  4. Balans
  5. Obruten överlinje

(Till ovanstående lägger jag själv till Kondition som en punkt.)

Avspänning vill jag ha i allt jag gör oavsett om det är ridning eller arbete från marken och jag har märkt att det är lättast för mig att uppnå det om jag är inomhus där det inte finns så mycket distraktioner. Utomhus ska Mackan titta på allt som händer runtomkring men det finns stunder då han slappnar av så jag fortsätter att arbeta där ibland. 🙂

Rörlighet försöker jag uppnå genom att lägga ut bommar i ridhuset och promenera över dem i kringelikrokar – både för att Mackan ska få lyfta på benen och för att han ska få böja sig åt olika håll. Om det finns tillgång till mark med träd och stockar så arbetar jag hellre där. 😉

Stabilitet arbetar jag med när jag låter Mackan får bära sitt huvud själv (självklart utan inspänningar), aktivera bålmuskulaturen för att stabilisera rygg och länd och i förlängningen även bakknän. För mig och Mackan är det enklast att uppnå önskat resultat genom att använda Equibanden, men jag har märkt att efter en tids arbete med banden så aktiverar han bukmusklerna på ett bra sätt även utan band.

Balans tränar Mackan genom att han får arbeta i ett luuugnt tempo utan att jag stöttar upp och ramar in på något vis. Många som ser det här arbetet undrar nog vad vi håller på med… (Även i ridningen vill jag att han ska ha egen balans och jag försöker påverka så lite som möjligt med hand och skänklar.)

Obruten överlinje får han när han aktiverar bukmuskulaturen, rundar ryggen, aktiverar (den rätta) halsmuskulaturen och stabiliserar länden.

Kondition lägger jag själv till i min lista för att utan kondition så lär min häst inte orka riktigt så mycket som jag kommer att kräva. Hittade en bra övning på Hippson: Bättre flås i hästen. Den här övningen använde jag mig av för några år sedan, men av någon anledning rann den ut i sanden. Mest troligt på grund av att vi oftast var för många i manegen och att jag upplevde det svårt att genomföra övningen.

För några år sedan så hade jag mycket mer fokus på huvudets placering vid ridning och det resulterade i sin tur i att jag ”drog ihop” Mackan före det att han var stark nog att bära sig själv i en mer samlad form och i och med det gick han även med sänkt rygg. När jag satt och läste mina gamla blogginlägg från perioden då Mackan hade inflammation i halskotpelaren så såg jag att veterinären i Helsingborg hade sagt att Mackan hade ”brist på fett och muskler i halsen”, något som jag då inte förstod vidden av. I dag vet jag bättre och ser det som en en självklarhet att bygga rätt muskler i halsen för att avlasta och stabilisera halskotpelaren. Nu har jag med hjälp av kunniga människor förstått vikten av att arbeta med en obruten överlinje för att stärka min häst och jag är inte alls imponerad över ekipage där jag ser en ihopdragen häst med 3:e nackkotan som högsta punkt, rejält bakom lodplan och som dessutom går med sänkt rygg. 😦 Usch!

Min nuvarande plan är att kombinera rörelse, balans och stabilitet genom att arbeta med Equibodybalance med eller utan band 2-3 dagar i veckan. Utöver det så blir det några dagar med ridning där jag bland annat kommer att träna kondition. Lite beroende på hur krävande arbetet är så lägger jag även in 1-2 dagar utan arbete – eventuellt blir det promenad en av dagarna. 🙂

Jag gillar att ha en plan och hoppas att jag kan hålla mig till den nu utan att vi får ytterligare käppar i hjulen. 😉

IMG_1172

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: