Tömkörning för Nina Fox Stark

Det är så himla bra att komma iväg och träna tömkörning i en manege! Då slipper Mackan alla intryck utifrån och vi kan fokusera på det som vi faktiskt ska göra, vilket gick riktigt bra i dag. 🙂 Förra gången fick Nina tömköra Mackan hela tiden i och med att mina tår var ganska illa tilltygade efter det att Mackan hade hoppat rakt upp i luften och landat på min fot bara några dagar tidigare, men den här gången var jag fit for fight igen. 😉

Tankar att ta med från dagens träning:

  • korta upp skritten
  • ha armarna framför mig
  • ”pumpa” med yttertömmen istället för att hålla statiskt
  • positionen aningens längre fram än vad jag brukar
  • vid skänkelvikning – tryck yttertömmens hand neråt istället för bakåt
  • ta växelvis i tömmarna
  • 8-kantig volt (rakt fram några steg, ställ/vänd inåt, rakt fram, ställ/vänd).

Målsättningen med den kortare skritten är att Mackan ska lyfta halsbasen istället för att ramla iväg med hals och bog som tyngdpunkt och där baken måste åka med för att han inte ska ramla framläges. 😉 När han kortar steget som kommer han mer i balans och även bakdelen aktiveras lite bättre.

Den 8-kantiga volten bidrar till att Mackan får ta yttertygeln och runda sig på ett bättre sätt än om han lägger in bogen på volten.

För att komma tillrätta med bogen (framför allt högerbogen) så fick jag flytta honom sidvärts med hjälp av vänstertömmen och ibland högertömmen som förstärkning på sidan. Vi gick upp på medellinjen, rakt fram några steg, vände in på tänkt linje och började flytta sidvärts ut mot spåret. Inte helt plättlätt men när jag tryckte ner yttertömmens hand istället för att ta den bakåt så fick jag ett betydligt bättre gensvar från Mackan. 😀 Jag fick också använda väggen för att kunna flytta honom sidvärts på ett bra sätt och det blev några långsidor sidvärts och i hörnet fick jag vända honom inåt för att gå samma väg tillbaka i skritt med kortare steg. Nyttigt, lite svårt och kul! 🙂

I traven på volten skulle jag låta Mackan gå rakt fram några steg för att därefter vända in/ställa honom inåt. På sträckorna rakt fram skulle jag ha mest yttertöm och följa med i stegen för att därefter ställa honom inåt samtidigt som jag lättade i yttertömmen för ett ögonblick. Detta upprepades under hela travarbetet och resultatet blev en fin häst som spårade bra. ❤

Jag är så himla nöjd med att vi kommer iväg regelbundet och tränar tömkörning! Att Nina dessutom är suverän på att förklara gör ju inte saken sämre. 😉

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

En tanke på “Tömkörning för Nina Fox Stark”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: