Poletten är på väg ner..

Hade som vanligt mängder med saker att göra denna lediga dag, men i vanlig ordning så hann jag inte med allt. Men – det kommer fler helger..

Största välgärningen i dag var nog att rensa vidare i grönsakslandet. Kirskålen börjar tappa fotfästet och jag ser en ljusning. I dag rensade jag ihop till en hel skottkärra med skott och rötter, och då hade jag bara rensat 1/5 av totalytan! Nu återstår bara sen sista 5-delen och sedan är jag klar. Frågan är bara hur många dagar det dröjer innan jag måste börja om? En annan välgärning var att rensa tistlar från sparrislandet. Den stackars sparrisen har konkurrens om både näring och vatten och det ser ut som om skörden inte blir lika stor i år. Tistlarna är ett himla ofog i landet. Om jag råkar missa en liten del av tistelns rot så dyker det snart upp mängder av nya småtistlar, men nu är jag på krigsstigen och jag kommer att pensla varje liten uppkommande tistel med round-up. Nästa säsong skall det inte finnas en enda tistel och inte ett endaste blad av kirskål!

När ryggen höll på att haverera på grund av allt grävande så var det dags att ta itu med dagens häststund. Jag gjorde i ordning Mackan och skrittade fram på långa tyglar bort till Elmers där jag vände. Acke stod och gapade i hagen och Mackan hade inte alls lust att gå in i paddocken. Tyvärr så har man inte så mycket att säga till om när man är häst, så det blev till att knalla in i paddocken och börja trava. Gjorde lite övergångar, tempoväxlingar och flyttade undan för skänkeln. Fick dessutom till några helt ok galoppfattningar. Kul. Jag blev helt klart överraskad när han tog första fattningen direkt:) Tidigare har jag haft fokus bara på fattningarna, men nu krävde jag att han skulle galoppera vidare längre sträckor än tidigare. Riktigt roligt, var det. Men det märks att det var några veckor sedan som vi tränade för Marie. Mackan var svettig efter ridpasset och fick torka under tiden som jag masserade och stretchade. Därefter var det ut i hagen igen och belöning i form av kraftfoder och mineraler till båda hästarna.

Egentligen skulle jag ha rensat mina ben från ogräs också, men det får jag väl vänta till en annan ledig dag.

I dag ringde Anna-Lena som köpte min förra häst, Salna. Hon berättade att Salna hade skadat sig i hagen i går och fått en hovbensfraktur. Inte alls roligt. Om Salna inte svarar på behandlingen inom 6-8 dagar så får hon förmodligen avsluta sina dagar hos Anna-Lena. Lilla Salna.. Skall försöka åka förbi dem och pussa på Salna ifall det är så att jag inte kommer att få träffa henne igen.

Lev väl!

 

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 60

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 50+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt - och som är etiskt försvarbart. De senaste två åren har jag tränat CR (centrerad ridning) och eftersom min CR-tränare även har gått kurser i VBR (vertikal balanserad ridning) så blir det en bra mix av dem. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Kontakta mig gärna om du har frågor! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s