Tungvrickning..

Tisdag och sista arbetsdagen före semestern. Nu har jag precis släppt iväg en 9:a och skall gå in som mentor i en 6:a efter sommaren. Det skall bli kul, men säkert också jobbigare..

I dag bestämde jag mig för att rida en liten stund för att se om några dagars vila hade påverkat Mackan positivt med tanke på hans tungvrickning, men det var ingen skillnad. Jag satte ingen press på honom och var extra noga med att vara mjuk och följsam i handen, men det hjälpte inte heller. Stretchade extra noga efter ridpasset – både hals, bål och ben. Får fortsätta med massage och liniment också.

När jag kom hem så bänkade jag mig vid datorn för att söka på allt som har med tungfel att göra. Det verkar som om det mesta pekar på att jag får testa olika bett och nosgrimmor för att försöka hitta den optimala lösningen. Jag vet sedan tidigare att Mackan är liten i munnen och att han har en grund gom. Det är lite synd att TR inte godkänner vissa bett, t ex Bombers, ifall de fungerar. Det kan också bero på stelhet i nacke eller hals, så där kanske massage och stretch hjälper. Jag hoppas det, för som han är nu så går det knappast att tävla..

Lev väl!

https://i0.wp.com/vaniljprick.blogg.se/images/2010/eggbett_107684923.jpg

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Låg
Tid (i minuter): 40

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: