Hoppsadeln på!

Måndag igen. Det är faktiskt lite trist att helgerna skall gå så snabbt.. Man borde införa ytterligare en ledig dag så att helgerna bestod av tre lediga dagar. 

I dag sadlade jag med hoppsadeln och hängde på gramantygeln igen. Släpade fram tre travbommar, två cavalettiblock (stådendes) med bom på. Tänkte att det kan räcka till en början – jag har ju trots allt inte hoppat på väldigt länge. Började att rida lite lösgörande arbete med gramanen på och travade över bommarna. Efter ca 30 minuter så tog jag av gramanen och travade mot det ”lilla” hindret. Mackan spetsade öronen och la i en annan växel – det märktes att han tyckte att det var roligt. Travhoppade några gånger innan jag insåg att det förmodligen skulle bli mer flyt om jag hoppade det i galopp, och det stämde. Eftersom Mackan blev lite väl ”på” så fick jag lägga in lite lydnad emellanåt. Fattade galopp och bröt av till skritt efter några språng och gjorde om det några gånger innan jag red på det igen. Jättekul! Skall nog försöka få lite hjälp med det här så att det kan bli lite ordning på både anridning och hopp. Fattar inte hur svårt det kan vara att landa i rätt galopp och vända efter hinder?! Faktum är att alla skräniga ponnyföräldrar borde testa på det här så att de får förståelse för vad det hela handlar om. Så här i efterhand kan jag bara gratulera Amanda som bland annat hoppade höga hinder från långsida till långsida i manegen på en unghäst – och det med kontroll. Jag hade ett litet hinder bestående av en bom på två sockerbitar som dessutom stod mitt på medellinjen, med hoppning från kortsida till kortsida – och jag hade lite svårt för att hinna vända innan sargen kom. Tur att jag har en snäll häst, för i annat fall hade han väl hoppat över sargen och ut på läktaren..

Lev väl!

_L3F0044.jpg (490×327)

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 60

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

2 reaktioner till “Hoppsadeln på!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: