Träning för Görel.

Oj oj oj.. inte alls kul att gå upp före sju en lördag. Men vad gör man inte för att få träna! Hade bokat tid till 9.45 med Görel och tidsoptimist som jag är så fick jag lite väl bråttom i slutänden, så jag hann inte rida fram så länge som jag hade tänkt. NÄSTA gång skall jag vara ute i god tid.. När Görel kom så hade jag bara skrittat en stund, travat lite och galoppen fick jag ta under tiden som hon såg på. Hon var lite för tidig.. Vi pratade lite och jag fick börja med att rida lätt på volten. Hon konstaterade snabbt att jag skulle sänka mina händer och lätta i vänsterhanden. (Kan det vara så att jag omedvetet fortfarande drar i den trots att Mackan inte sitter fast längre..?) Jag fick rida serpentiner och lägga in en 10-meters volt vid meddellinjen varje gång jag passerade den. Bra övning! Jag fick rida i ett lugnare tempo och fokusera på att hålla in högerbogen genom att bl a ställa honom utåt i vänster varv. Jag fick rida några skänkelvikningar, först i skritt och därefter i trav. Görel tyckte att Mackan svarade dåligt på sidförande skänkeln och jag fick då tvära lite mer. För att tänja honom i vänstersidan så fick jag tänka ”sluta” och ställa honom i rörelseriktningen när jag red undan för vänster skänkel. Han har en tendens att lufsa istället för att trampa över ordentligt. Efter ett par gånger så gick det riktigt bra. En annan sak är det där med halvhalterna – jag måste ha ett minne som en guldfisk! Hur kan jag bara glömma av att göra halvhalterna?? Måste träna på det så att det sitter i ryggmärgen och så att jag gör dem utan att ens nästan tänka på det. Summering: Korta tyglarna, mjukna i handen (framför allt i vänster), leda utan att dra, ställa honom utåt emellanåt, använda innerskänkeln mer utan att använda sporren, komma ihåg halvhalterna och arbeta på takten. Tänk vad man kan tappa på bara ett antal veckor utan träning! 

I dag fick Mackan en genomgång av den nästan färdigutbildade kiropraktorn Magnus. Magnus hittade lite fel både här och där. Jag har upplevt att Mackan har varit lite strakbent fram och inte alls så rörlig i bogarna som han kan vara. Dessutom tycker jag att Mackan har varit lite upphöjd vid lumbosakralleden (?), och mycket riktigt: Mackan satt fast uppe vid manken, vilket alldeles säkert har påverkat rörligheten i bogarna, och dessutom så var lumbosakralkotan påverkad av något. Jag var alltså inte helt fel ute 🙂 Magnus hittade dessutom annat som jag gärna kunde vara utan: muskelöm långt ner i höger bak, vilket förmodligen har påverkat lumbosakralleden, samt en minskad rörlighet i vänster fram (främst karpalleden). Nu skall jag massera höger bak och ländryggen med arnikaliniment för att få upp blodcirkulationen och för att dämpa ev inflammation. Alltid är det något..

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 60

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

8 reaktioner till “Träning för Görel.”

 1. Spännande att rida för Görel. Det har jag också gjort tidigare. Tyckte att hon förklarade bra och fick fram det bästa ur hästen. Blir det mer träning för henne?
  När jag rider för Eva så rider jag fram när hon hjälper mig.

  Gilla

 2. Görel var pedagogisk och jag skall rida igen om två veckor. @ lotta – vilka tankar menar du? @ beata – jag tycker att det är lite onödigt att betala för framridningen – jag vill gärna vara framriden och ha en så lösgjord häst som det bara går när jag börjar träningen, för då kan jag ju träna på sådant som vi inte hinner till annars.
  Jag är som vanligt väldigt velig när jag har olika alternativ. Skall jag fortsätta för Görel eller skall jag försöka träna för Kajsa? Eller skall jag rida för Görel ”till vardags” och toppa med Kajsa eller Gustav när tillfälle bjuds? Inte vet jag.. Jag är en riktig velpotta!

  Gilla

 3. Lotta, jag skall rida en gång till för att känna efter, men grundtanken var bra och kan säkert vara bra för mig. Kommer att jämföra med Kajsa och får se vad jag landar i. Kanske kan jag varva och rida för båda.

  Gilla

 4. Det är rätt bra att rida för två tränare det gör jag och dom kompletterar varandra bra och ger mig bra självförtroende vilket verkligen behövs.

  Gilla

 5. När har du tränar för Kajsa? Kan inte komma ihåg att du skrivit något om det.
  Väg in kostnaderna, tror att du får 2 lektioner av den ena mot en lektion från den andra.
  Tycket det är viktigt att få hjälp även med framridningen. Viktigt att man gör rätt från starten.

  Gilla

 6. Kajsa kommer ev till mig i slutet av veckan. Red för Kajsa för en del år sedan med min förra häst och var supernöjd. Skall pejla med Kajsa om hon har tid och hur ofta i så fall. Kan tänka mig att rida varannan vecka för Kajsa och varannan för Görel – det hade nog varit bra (så länge det inte skiljer sig för mycket dem emellan..).

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: