Aktivt överben?

Var riktigt sugen på att rida i dag efter gårdagens ridpass, men det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig.. Vinden ökade rejält under eftermiddagen och ensilageplasten fladdrade kraftigt utanför manegen, vilket då ledde till att jag satt på en ovanligt spänd häst. Varje gång det fladdrade till i plasten utanför så reagerade han rätt starkt, så jag fick lägga mycket tid på att få honom att slappna av något. Han brukar släppa efter att ha galopperat, så jag fattade galopp. Samtidigt som vi var i manegen så var det också en liten vit ponny och vid ett tillfälle så mötte jag den när båda galopperade och jag var i vänster varv, ponnyn kom rätt så nära och Mackan blev lite trängd mot sargen som då i sin tur gjorde att han verkligen inte slappnade av. Typiskt. Han kan vara rätt sjåpig när jag möter andra hästar i paddock eller manege, så jag var inte förvånad. 

När han hade slappnat av lite så började jag rida skänkelvikningar först i skritt och därefter i trav. Han lyssnade inte riktigt på högerskänkeln så då tog jag sargen till hjälp och red utmed långsidan istället för på diagonalen, men det blev inte mycket bättre tyvärr. Jag gav mig inte utan fortsatte att rida tills dess att han förstod vad det var jag var ute efter och vad det var han skulle göra. Frågan är om tungfelsstickan och bettet påverkade honom? Vid några tillfällen så ryckte han till med huvudet som om jag hade ryckt till ordentligt i tyglarna (även om jag inte gjorde det). Dess emellan gick han som vanligt. När jag satt av så såg jag att han hade lyckats knyckla till tungan så att den hade hamnad mellan bettet och stickan – hur han nu hade lyckats med det?!? 

(Googlade ”tungfelssticka” igen på kvällen för att leta efter en utförlig bild där jag kan se EXAKT hur stickan skall sitta, men jag hittade tyvärr ingenting.)

Mackan har haft ett överben på insidan vänster fram en längre tid – faktiskt så länge att jag inte riktigt minns när han fick det. På senaste tiden tycker jag att överbenet har blivit lite större men det har inte varit varmt, förrän i dag. När jag lindade benen på honom före ridningen så tyckte jag nog att det var aningens varmare än det andra benet, men det var så lite så att jag lindade och red. Nu har jag Googlat ”överben” också och läst att det är lång vila som gäller vid aktiva överben, och det har jag ju inte riktigt planerat.. Skall se hur han är i morgon och får eventuellt kyla överbenet och om inte värmen ger med sig inom några dagar så får jag kanske kontakta kliniken för att höra hur jag skall göra. En vila är ju det minsta jag har lust med just nu :((

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 60

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

En tanke på “Aktivt överben?”

  1. Fy, vad tråkigt 😦 Det räcker ju att man har sämre dagar bara, det behöver ju inte krångla mer än nödvändigt.

    Hoppas nu inte det blir några efterspel med överbenet och att ni får ordning på tungan så att du får njuta lite av din fina, fina häst.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: