Gick som en ostbåge :(

Äntligen var det dags för träning igen. Nu var det ett tag sedan eftersom Elin har varit i Skåne och på lite bröllopssemester. 

 

Började med att skritta fram extra länge i och med att Mackan fick ett ordentligt tömkörningspass i går. (Vem kunde ana att lektion 1 i tömkörning skulle bli så jobbigt.. – inte jag i alla fall.) Vi började med att stämma av övergångarna och fixa till lite mer aktivitet i bakbenen och övergick därefter till galoppen. Började i vänster varv, som tidigare varit jobbigt, och arbetade med aktiviteten även här. Jag fick rida in på kvartslinjerna för att stämma av rakriktningen som faktiskt var helt okej. När vi skulle göra samma sak i höger varv så betedde Mackan sig väldigt konstigt, men det märktes först när jag lämnade volten för att rida rakt fram på kvartslinjen. Han kunde verkligen inte galoppera rakt! Antingen så gick han med framdelen på linjen och bakdelen in åt höger eller så gick han rätt okej med bakdelen men innanför linjen med framdelen. Det gick verkligen inte att rätta vare sig framdel eller bakdel på något sätt. Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag kände också att han var lite mer 4-taktig i högergaloppen, men att det blev bättre när jag red på mer framåt. Jag fick arbeta en bra stund med högergaloppen för att försöka fixa till ostbågeformen. Elin hade en tanke om att jag skulle rida öppna på volten i galopp, men det var lite för svårt för oss i dagsläget. Det är ju inte direkt något som jag brukar göra.. Kanske att det hade fungerat om han inte hade svårigheten att räta ut sig. Jag fick en idé om att rida skänkelvikning i galopp undan höger skänkel, men det fungerade inte heller (viket det har gjort tidigare). Mackan blev rejält svettig och jag fick avbryta träningen eftersom det ändå inte gav resultat, men vi hade vid det laget dragit över tiden ordentligt i och med högergaloppen. Tyvärr kunde Elin inte sitta upp och känna på honom eftersom hon hade nackspärr och dessutom blivit behandlad för det.

 

När jag kom upp till stallet så kände jag över Mackan och fann att han var lite svullen och hård ovanför höger biceps (tror jag att det är..) och när jag masserade så tyckte han att det var jätteskönt. Jag vet inte om det har något samband, men jag kan ju alltid hoppas. Den 4-taktiga galoppen känner jag igen när jag tänker efter – så kändes min förra häst när hon hade en rejäl låsning i ena bogen, men det finns väl andra orsaker till det också. Skall massera med liniment på den stela muskeln några dagar för att se om det kan göra någon nytta. 

 

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Hög
Tid (i minuter): 80

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: