Husaby Hästklinik – besök 2.

Då var det dags för ett återbesök, fast denna gång enbart med veterinärerna. Jag hade ju oturen att bli magsjuk när jag hade hela teamet, inkl Charlotta, inbokat. Faktum är att jag var gråtfärdig när jag ringde återbud till det besöket.. Nu fick jag boka in två besök istället – ett nu och ett i november. I november kommer hela teamet att vara på plats för att göra en ordentlig koll av Mackans status. Dagens besök innebar en snabbkoll på löpargången, lite longering och ultraljud. Veterinär Anna-Karin lät Mackan går runt sig själv för att se hur han hanterade bakbenen och han tar lite ojämnt långa steg, men det var inget märkvärdigt med det. Det verkar som om hon var nöjd med det hon såg. När jag longerade honom så var han helt sinnesslö och jag misstänker att det är för att han inte gör något direkt nu för tiden. Jag fick till och med putta på honom med longerpisken för att han skulle gå fram i trav – han som normalt börjar trava bara jag ger kommandot trav. Som vanligt så rakades han före ultraljudet och då fick en praktikant träna på att raka ena sidan av halsen. Hon tyckte nog att han var snäll och ett lämpligt objekt eftersom hon frågade om hon fick prova. Är det någon man skall testa på så är det nog Mackan 🙂

Precis som vid förra besöket så fick Mackan vänta rätt länge i stålspiltan innan Henrik kom för att ultraljuda. Som väl är så är Mackan väldigt lugn och tar det hela med ro, så det var nästan att han stod och sov medan han väntade. Henrik började med vänster sida av halsen och var lite fundersam över vad det var han egentligen såg. Han pratade något om ”eventuellt lösa bitar”, men det var inget han spann vidare på. Kan Mackan ha slagit av en liten bit av en halskota?? Det var ju vänster sida som spökade rejält för två år sedan när jag var på Åby och kollade upp honom eftersom han rätt vad det var började lägga tungan över bettet. Märkligt. Den högra sidan såg mycket bättre ut den här gången och likaså bicepsbursan. Resultatet blev nya injektioner med kortison C5-C6 och C6-C7 på vänster sida samt C5-C6 på höger sida. (När de hade plockat fram kanyler mm så frågade jag om inte Mackan skulle få lugnande, och då tittade Henrik på Mackan och sa ”har han inte fått det??” Mackan var så lugn att Henrik tog för givet att han hade fått lugnande 😀 Eftersom klockan var mycket så tyckte de att vi skulle bremsa istället, men Mackan har aldrig varit bremsad förut och tyckte det var ett riktigt dumt påhitt och ville inte alls stå still med halsen och huvudet. Vi fick ta bort bremsen och då stod Mackan still och Henrik kunde göra de injektioner som han skulle. Duktiga hästen! Precis som förra gången så fick jag recept på Metacam som skall ges under 10 dagar. Känns bra eftesom det minskar risken för infektion i lederna. 

Nu får jag börja om med 15 minuters promenad första veckan och därefter öka på med 10 minuter varje vecka. Om 2 veckor får han gå i backar igen och om 4 veckor skall jag sitta upp och börja arbeta honom i skritt och känna hur han blir då. Fungerar det bra så skall jag också lägga in lite trav. Det skall vara så mycket som möjligt på raka spår och jag skall undvika att ställa halsen för mycket. Toppen att jag har grusvägarna! 

Om en vecka så skall jag kolla Mackans sadel igen, och det är Jeanette som säljer JES som skall göra en ordentlig koll av både Mackan och sadeln. Jag vill inte sätta igång honom om det är så att sadeln kanske påverkar bogbladen negativt. Det skall bli spännande att höra vad hon har att säga – jag provade ut sadeln med en auktoriserad sadelutprovare, men det är tydligen ingen garanti alls för att det skall bli bra. 

Mackan väntar.

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: