Kiropraktor.

I dag var det dag för Magnus att kolla Mackan igen och det var en hel del att fixa.. Mackan måste ha slajdat runt i hagen eftersom det var mycket att fixa i både i ländrygg, kors och bog. Det märktes på Mackan att det var lite jobbigt då han joxade och trixade med tungan riktigt mycket – han gör det när det är något som känns märkligt eller annorlunda. När han fick laserbehandlingen så höll han nästan på att somna. Helt avslappnad. Vid ett tillfälle under behandlingen var jag tvungen att ställa in Mackan i boxen eftersom han var riktigt kissnödig, likaså direkt efter behandligen. Frågan är om de blir mer kissnödiga i och med behandlingen?

Förra gången så sa Magnus att Mackan kändes mycket bättre än tidigare, men i dag var det nästan tvärt om. Det här med behandlingar och status är riktig färskvara och kan förändras i ett ögonblick. 

Om 14 dagar är det dags att klättra upp på Mackan och börja arbeta honom i skritt och det verkar som om jag har en sadel på gång. Det är en JES Tango, och så här skriver de om den:

”Dressyrsadel
Fd. Schleese Triumph
Säte —Djupt , 11 cm bakvalv. Mjukt säte. Centrerad balanspunkt.
Midja — Extra smal midja gör att ryttarens ben kan hänga ner naturligt och ger en nära kontakt.
Kvinnlig design — Förlängda stigläderfästen för korrekt sits. Uttag i bom och mjuk vaddering mot pubisbenet. Ett brett säte för att passa det kvinnliga bäckenet.
Paneler — 3/4 vertikal panel. Panelen utskuren för bogbladet för att ge hästen rörelsefrihet. Individuella paneler tillåter ryggraden att vrida, böja och lyfta sig under samling.
Sadelgjordsstroppar — Ett V-system fördelar kraften och gör stropparnas läge justerbart för att hamna korrekt i adelgjordsläget.
Knästöd — Sitter med kardborre och kan lätt justeras till önskad position eller bytas till annan storlek.
Storlek — 17”-18.5″
Färg— Svart, brun eller caramel
Tango är byggd på en kortare bom och därför idealisk för korta hästar.”
Lite galet att köpa en så dyr sadel, men fördelen är att jag kan ta med mig den till nästkommande häst/hästar i och med att den går att ändra om. (Inte bara bomvidden.)Det bästa av allt är att det är en demosadel, vilket innebär att jag slipper vänta på leverans i 12 veckor. Det skall bli spännande att sitta upp igen, men jag är orolig för hur Mackan svarar på ridningen. Kommer han att hålla? Kommer inflammationerna att komma tillbaka? Vågar knappt tänka på det..
Lev väl!

Häst: Machiavelli EC

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: