Kunde inte motstå att göra några galoppfattningar ;)

Egentligen skulle jag ha jobbat i dag, men faktum är att det var viktigare att bygga en rejäl låda till Mackan som han skall ha halmen i hagen i. 😉 Visst måste det vara viktigare? Eftersom vi inte har några fodringar som ingår i boxhyran så har vi valt att fixa det själva. För min och Mackans del så har det inneburit ett slowfeedingnät i boxen med ca 8 kg hö och en stor låda i hagen med ca 4-5 kg hö och rejält med halm. Om jag märker att Mackan äter upp allt hö så kommer han att få halm i boxen också. Alltså så blir det mat bara två gånger per dag, men då är det fri tillgång till grovfoder. Bör fungera bra. Lådan som jag byggde är 60×80 cm för att passa på en halvpall, och jag har gjort konstruktionen så att själva lådan är avtagbar, ungefär som en pallkrage. Som tur var fick vi en del virke av grannen när de flyttade och pallen fick jag ta av Anders, så det enda som kostade var lite trallskruv. Billiigt och bra!

När allt stallfix var klart så red jag ca 60 minuter i manegen och då mest på spåret i och med att underlaget är lite katastrof nu. På vissa ställen är det djupt och håligt och på andra ställen så är det betydligt jämnare och hårdare. Synd. Tog 4 x 2 minuter trav och kunde inte motstå längtan efter lite galopp, så jag gjorde två fattningar i vardera varv. Galopperade inte mer än kanske max 20 meter efter varje fattning, men kul var det! Härlig känsla att sitta ett par steg i traven, flytta skänklarna en aning och känna att Mackan flöt över i galopp. Även i dag red jag på det bettlösa tränset som jag tycker fungerar riktigt bra. Hade kanske önskat lite mer finkänslighet i signalerna, men det är i alla fall ingen större skillnad mot att rida med bett, så jag kan lika gärna rida utan. I dag skummade han inte riktigt lika mycket i munnen och det tyder jag på att han har varit mer stilla med tungan – och det är riktigt bra.

Avslutade kvällens stallfix med att spraya på lite liniment på bröstmuskeln, ländryggen och vid korset. Hur skall jag klara mig utan en Biolight? Undrar vad en sådan kostar..?

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: