Powerwalk på medellinjen :)

Första inlägget år 2014. Snart har jag skrivit här på Hippson i sex år – jag har för mig att jag började i slutet av januari. Jösses vad tiden går fort!

När jag kom till stallet på Nyårsafton så hängde det ett paket på boxdörren – Stallboken. Så himla bra! Jag skriver dagbok här på Hippson, men jag har inget vettigt forum för min planering, men det blir det ändring på nu i och med Stallboken. Började direkt att titta på väderleken och planera olika övningar för att skriva in dem i boken. Najs! Nu börjar Mackan vara hyfsat i gång så jag tänker lägga fokus på styrka och kondition i min planering. Eftersom vädret skulle vara kasst så hittade jag en övning som funkade att göra inne i manegen också. Basen i övningen var att man skulle powerwalka på medellinjen för att därefter växla mellan att gå ut i höger respektive vänster varv och då göra olika saker utmed långsidorna. Jag började med att göra många halter för att därefter övergå till travövergångar och så småningom till galopp. Mackan tyckte nog att det var rätt kul, för när vi hade gjort en övning utmed ena långsidan så tog han själv initiativet till övningen på nästa långsida. Det var kul och tiden gick riktigt fort. Frågan är bara om vår powerwalk räckte för att arbeta tillräckligt med muskulaturen i Mackans rumpa.. Ingen aning – men kul var det!

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: