Husaby Hästklinik – besök 4.

I dag var det dags för ett återbesök på Husaby Hästklinik igen. Sist jag var där var 11/11 och hade egentligen en tid för fyra veckor sedan, men den fick jag boka om p g a jobb och annat. Det gjorde ingenting eftersom jag upplevde att Mackan kändes fräsch i ridningen och inte hade visat några tendenser alls till att vara snubblig eller att ha blivit sämre. Så i dag körde jag i nästan tre timmar till Husaby med ett lugn i kroppen – visst fanns oron att det kanske kan finnas inflammation kvar i halskotpelaren, men jag kände mig lugn ändå. 

Veterinär Anna-Karin var på semester (vilket jag visste) så jag träffade en annan veterinär och Charlotta Lindgren. Jag fick börja med att gå med honom i gången och de tyckte att han trampade på riktigt bra och traven fick också godkänt. Efter det var det dags att longera, och även där fick han godkänt. De tyckte att han var något stelare i höger fram i höger varv, men det är ju som det är, och traven tyckte de var väldigt bra. Jag uttryckte min oro för att det eventuellt skulle finnas inflammation kvar och de svarade att Charlotta skulle känna igenom honom innan vi bestämde om han skulle ultraljudas eller ej. Charlotta hittade inga konstigheter men halskotpelaren är inte så rörlig som på en häst utan Mackans problem men är ändå helt ok. Mackan klarar av att stretcha rätt bra åt höger, men åt vänster är det lite svårare. Det är på vänstersidan som Charlotta kan känna förbening/pålagring vid C3-C4 och han är lite stelare vid C5-C6. Det fanns ingenting som talade för att det skulle vara inflammationer kvar. Nu är det säkert några som tänker att ”det där kan man väl ändå inte känna” men faktum är att Mackans halskotpelare är väldigt tydlig och Charlotta har en fingertoppskänsla som heter duga så jag litar på henne.

Jag har fått i uppdrag att ”gunga” halskotorna i sidled samt stretcha bogen (göra stora bogrotationen) före och efter ridning. Jag skall dessutom massera vissa angivna områden 1-2 gånger per vecka och massera in arnika i hovbrosket på alla fyra. (Mackan är tydligen något tät i hovbrosket runt om, vilket kan bero på att han har gått med brodd.)

Nu skall jag ta det lite lugnare tisdag-torsdag, men från fredag kan jag rida på som vanligt igen. Kul! Om inte Elin får barn i veckan så skall jag åka iväg och träna på fredag. Siktet är nu inställt på Frillesås nationaldagsdressyr 6 juni. Utan mål tappar jag ambitionen..

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: