Tungt underlag.

I dag var jag ensam i stallet på kvällen och det blåste rejält så jag tog med mig Mackan in i manegen. Det knakade och knarrade i såväl väggar som i tak. Till en början trodde jag nästan att det skulle lossna bitar från gaveln, men som tur var så höll de.

Underlaget var sladdat men ridet på, så det var djupare på spåret och lite fastare innanför. Jag märkte ganska snabbt att Mackan tappade ett bakben då och då och hoppades att det skulle bero på underlaget och inte på nerverna i halskotpelaren. Galoppen orkade han inte hålla så bra som vanligt och jag tänker att det var för att underlaget var djupt och tungt – trots att jag försökte hålla mig innanför spåret. Det tar väl ett tag innan det sätter sig ordentligt. Eftersom jag skall träna i morgon så hade jag fokus på lösgjordhet, vilket gick lite sådär. Dels knakade det i väggarna och Mackan var spänd, men när han väl slappnade av så drog det förbi en sådan där motorcykel som låter som ett jet-plan – DÅ blev han riktigt spänd. Som tur var så gick det att rida på igen och i slutet kändes han riktigt fokuserad och lösgjord. Härligt!

Hade stalltjänst den här helgen, vilket innebar intag och kvällsfodring lördag och utsläpp/morgonfodring och lunch söndag. Helt ok – nu dröjer det några veckor innan det är dags igen.

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 60

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: