Tempoväxlingar.

Av någon anledning så blev jag sen till stallet (som vanligt). För att inte tillbringa hela kvällen i stallet så tänkte jag att jag kanske bara skulle skritta i dag och göra ett kort pass i paddocken. Sagt och gjort. Jag började skritta, men tänkte att det nog var bra ifall Mackan fick röra lite mer på sig i och med att han hade vilat så pass mycket senaste veckan. Sagt och gjort. Jag började trava och jobbade med tempväxlingar samtidigt som jag var extra noga med takten. Takten, takten, takten… Mackan var så himla duktig! När jag kortade upp honom så fick jag nästan känslan av att vi travade på stället (vilket vi så klart inte gjorde), med bibehållen takt. Ur det så fick han länga steget – också med bibehållen takt. Urkul! Varför inte galoppera lite när jag ändå var på gång och när det gick så bra? Sagt och gjort. Jag övergick till galopp och gjorde tempoväxlingar även där. Vid några tillfällen missförstod Mackan mig och bröt av till trav, men för det mesta så var han riktigt duktig. När jag fick tajming med drivning och förhållning så gick han verkligen i uppförsbacke med ”långa ben” som Stefan Jansson sa. Jag hade verkligen en studsmattekänsla i framdelen på Mackan, och det var en riktigt skön känsla.

När jag hade ridit klart så var det en av kvinnorna i stallet som kommenterade hur bra det såg ut och hur fin Mackan är. Jag tackar och bugar! Alltid roligt att höra. 🙂 Nu skall jag bara repetera LA:3 så att jag kan rida det på programridning i maj och på tävling i juni – det skall bli kul!

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 50

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: