Lite miljöträning :)

Torsdag och ledig – inte varje vecka det händer. Det är så himla skönt med alla extra lediga dagar som blir under våren, för då finns det extra mycket tid att tillbringa i stallet och göra andra roliga saker. I dag var jag och maken på Plantagen och köpte växter till vårt nya lilla trädgårdsland, och efter det så var det plantering och trädgårdsröj som gällde under ett antal timmar. Det är så otroligt tillfredsställande att se projekten växa fram och (förhoppningsvis) bli som man har tänkt sig. Just det här projektet som vi håller på med nu känns extra lovande. Timmarna gick fort och rätt vad det var så var det dags att flänga iväg till stallet. 

Ställde Mackan på gräset under tiden som jag mockade och gjorde maten, och när det var klart så var jag så trött att jag var tvungen att lägga mig raklång på gräset utanför stallet och ta mig en powernap på ca 30 minuter. Så himla välbehövligt! Lite yrvaken och luddig i huvudet hämtade jag Mackan för att göra iordning honom inför dagens ridpass. De två senaste dagarna har han fått vila – tisdagen för att jag hade annat jag måste göra och onsdagen för att han fick laserbehandling. Trots hårt underlag i paddocken så valde jag att rida där – jag skulle ju ändå rida ett lättare pass så här dagen efter laserbehandlingen. När jag skrittade fram så noterade jag att Mackan tappade bakbenen och snubblade till vid några tillfällen. Det ligger ju nära till hands att tro att han har nerverna i kläm igen, men jag tror att det berodde på att han gick och grejade med tungan och att han hade ett nosskydd för solen på mulen. I det läget glömde han nog av att han skulle hålla reda på alla sina fyra ben. 

När jag började trava så upplevde jag att han var kort och lite stum i steget, vilket kan ha med det hårda underlaget att göra. Travade inte så länge innan jag övergick till en långsam galopp i låg form. Galopperade en stund i båda varven innan jag övergick till skritt igen. I skritten gjorde jag skänkelvikningar och tränade på bakdelsvändningar i och med att de är med i LA:4, som jag kanske också skall rida i sommar. Frågan är om det är stor skillnad på LA:4 och MsvC:1? Någon som vet? Rörelserna har jag sett, men jag vet inte hur man upplever dem i praktiken…

Mitt under mitt ridpass så kom det en man med gräsklippare och skulle givetvis klippa gräset närmast paddocken när jag red. Gräsklipparen lät och stenarna sprutade och Mackan fick fnatt. Själva gräsklipparen i sig var nog inte så farlig, men när stenar och grenar slog i gräsklipparens plåt – DÅ blev det livsfarligt! Det var bara för mig att ta några djupa andetag och sprida lugnet ner till Mackan och rida vidare. I det läget hjälpte det att rida krumelurer så att Mackan fick något annat att tänka på.

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Låg
Tid (i minuter): 60

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: