Soleksem = Leverproblem?

I går, dagen efter tävlingen, fick Mackan vila i och med att vi ägnade dagen åt att dra bort taggtråd från de blivande hagarna och påbörjade stängsling. Tiden gick fort och orken tog slut fram på sen eftermiddag…

I dag skrittade jag ut den vanliga rundan uppför galoppbacken, genom skogen och via golfbanan. Jag utökade rundan genom att ta grusvägen över golfbanan och bort till bommen vid Gåsevadholmsvägen där jag vände för att rida hem. Inte så kul att rida på den trafikerade asfaltsvägen med hysteriskt många motorcyklar stundtals. Det var vackert väder och Mackan traskade på bra – den enda gången han tvekade var när vi mötte en golfbil på grusvägen över golfbanan, för en sådan har han aldrig förr mött. Farbrorn som körde var snäll och stannade så att Mackan och jag kunde pressa oss förbi vid kanten. Tack!

Mackan har soleksem på mulen/bläsen för tredje sommaren i rad. Första gången han fick det så gick han i en hage där det mest växte ogräs, så frågan är om han har ätit något där som inte var bra för honom, t ex Johannesört. Jag har fått kortison av veterinären och vi smörjer med solskyddsfaktor 50 på dagarna, men det hjälper inte. Nu har han börjat få hårlösa fläckar runt ögonen och jag misstänker att det är överkänslighet mot UV-strålningen, vilket kan bero på att levern inte fungerar som den ska. Har läst hur mycket som helst nu och misstänker starkt att det är något han har ätit i samband med att det bröt ut första gången. Tyvärr finns det inte så mycket info om det här, i alla fall inte vad man kan göra åt det förutom att smörja med kortison och solskydd. Har beställt örter som skall hjälpa levern (från MD Kleen) och jag hoppas att de kan hjälpa något. När jag letade info på nätet så hittade jag följande:

”En häst som felbehandlats av veterinär ett flertal gånger får sämre förutsättningar att bli frisk p.g.a. att levern inte behandlats. Hästen blir oftast kortare och kortare i frambensaktionen (framför allt höger fram). Till sist lägger hästen all vikt på frambenen. Oftast står dessa hästarna ”framåtlutade” med frambenen in under sig.”

Det är ju precis det som jag har sökt för beträffande Mackan! Källan verkar trovärdig och jag tror att jag skall undersöka det här vidare för att lära mig mer. Mer info kommer.

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Låg
Tid (i minuter): 60

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: