I dag var Machiavelli EC dyr!

Måndag och träning för Ammie. Stack direkt från jobbet till stallet för att hinna mocka och stretcha mm innan det var dags att sitta upp. Som vanligt stretchade jag Mackan före det att jag sadlade och mig själv efter det att Mackan är sadlad. Vet inte om jag inbillar mig, men jag upplever att den höga dosen av magnesium som jag tar faktiskt gör nytta. Dels är det lite lättare att stretcha och dels behöver jag inte stretcha när jag väl har satt mig i sadeln. Riktigt positivt!

Värmde upp som vanligt med ca 10 minuter i skritt, travade i några minuter och rullade därefter på i galopp i en låg form med lite halvlång tygel. Hann dessutom skritta lite innan det var min tur att träna. Jag började att berätta för Ammie vad jag har tränat på sedan sist och berättade också att jag ville ha hjälp med skrittpiruetterna i och med att de är med i LA:4. Vi började med att träna skrittpiruetterna genom att jag fick skritta ca 2 meter innanför spåret och göra vändningen utåt staketet eftersom det då fungerade som en liten broms. När jag fick tipset att ”öppna dörren” genom att helt frigöra innerskänkeln från Mackan så gick det mycket bättre. När jag sa att Mackan hade lite svårt för att vända åt vänster så fick jag till svar att det inte var han som hade svårt för det utan att det var jag. Stämmer alla gånger. När jag hade gjort övningen i skritt några gånger åt varje håll så fick jag övergå att göra vändningen och ur den komma fram i trav. Då var bakbenen med ordentligt och jag fick en riktigt fin trav. Jag fick höra att ”rider du så här på tävling så vinner du!” Kul! I dag gick det riktigt bra och Mackan hade ordentlig bjudning och jag kunde mer eller mindre bara åka med. Jag kan riktigt höra Ammie så här i efterhand: ”rid din fina häst!” Vid sådana tillfällen är det riktigt roligt att rida och jag är då också övertygad om att det är en riktigt fin häst jag har – bara det att jag inte har kunnat rida honom till det tidigare. Nu upplever jag att vi har tagit några kliv framåt och att jag, tack vare Ammie, har fått en verktygslåda med övningar som jag kan välja bland beroende på vad jag vill uppnå. 

Jag fick också rida skrittpiruetter och i dem fatta galopp och fortsätta på en liten volt i galopp. Det är en övning som kräver mycket bakben och som stärker hästen bak. Det är tydligen också en bra övning för att få hästen lydig för galoppfattningen, så det vill till att inte slita med den för länge och för mycket. Ur galoppvolten fick jag fortsätta på rakt spår och gasa på en del. När jag tycker att jag gasar på så skall jag gasa på ännu mer. I dag var det inga problem att ta tillbaka honom i galoppen efter ökningen, och det var också väldigt positivt. 

I dag hade jag haft väldigt lätt för att göra en lååååång lista på allt som var bra. 🙂

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 80

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: