Genrep av LA:4

Äntligen har den värsta värmeböljan försvunnit och det börjar bli lite mer drägligt att rida även om det är under dagtid. Nackdelen med att hösten är i antågande är att jag har plockat årets första älgfluga/älglus på Mackan. Vidriga kryp!

I morgon är det programridning på Kungsbacka Ridklubb och Ammie hade lovat mig att titta när jag red igenom programmet en sista gång före programridningen. Jag red fram och hade gårdagens träning i bakhuvudet, vilket jag upplever hjälper mig mycket. Det var också rätt bra framridningsträning i och med att en unghäst longerades i ena änden av paddocken och att det var träning i andra änden, så mitten var min. 

Jag red programmet, om än med små missar, men på det stora hela så kändes det bra. I en travökning fick jag galoppinslag och det sa Ammie att det berodde på att jag ville för mycket. Ökningen var bra inledningsvis och jag hade kunnat bibehålla det jag hade och ändå fått poäng. Ryggningen i slutet av programmet blev sned och hela hästen drogs åt höger. Jag vet att han brukar dra sig åt höger och tänker nog ”nu kommer han nog att dra åt höger” och så gör han det. Ammies tips var att inte tänka själv utan bara förutsätta att han ryggar rakt bakåt, så jag fick göra om det och tänka rätt. Så mycket bättre det gick! Nu skall jag bara komma ihåg det när jag rider programmet i morgon och på tävling också.

Att tänka på för min del:

Inte vilja för mycket.

Tänka att hästen ryggar rakt.

Lägga ner händerna något i travökningen och fästa blicken uppe i skyn.

Det skall bli kul att rida ett för mig nytt program.

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 70

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: