Programridning med händelserik framridning.

Då var det dags igen för programridning. Med förra programridningens kritik i minnet så lastade jag Mackan och åkte ner till Ligården för att rida för Britt Hammar. 

Det var riktigt bra väder men väldigt blåsigt, vilket märktes ännu mer på slätten i Fjärås. Lös plast från rundbalarna smattrade i vinden och lät stundtals som smatterbanden småkillarna har på sina cyklar. Otäckt, tyckte Mackan. Samtidigt som jag gick in i paddocken så kom grannbonden med sin traktor och skulle skyffla undan allt gödsel på Ligårdens gödselplatta. Läskigt, tyckte Mackan. Rätt vad det var så drog bonden skopan i betongen och då tyckte både Mackan och jag att det var lite jobbigt. För att sysselsätta Mackan så höll jag mig vid ena kortändan av paddocken (där plasten fladdrade) och försökte rida meditativt a la Hippson: volt tillbaka på början av ena långsidan, skritt på kortsidan, volt tillbaka på andra långsidan och så vidare… När jag hade gjort det en liten stund så blev det kalabalik i lägret när en häst hade hoppat över staketet och kom i full galopp mellan hagarna och upp mot stallet. Övriga hästar sprang omkring som tokar och jag trodde att Mackan skulle gå upp i atomer. Dessutom kom det en större plastbit från en rundbal flygande in i paddocken. För säkerhets skull så lämnade jag paddocken och gick in i manegen, vilket fungerade tack vare att tjejen som red före mig skulle ha kort bana. Pust! Det var skönt att komma inomhus.

Väl inne i ridhuset så tuffade Mackan på bra. Jag hade en fin känsla i de flesta momenten (med några missar här och där). Övervägande delen var 7:or, ett gäng 8:or, några 6:or och ett par 5,5. På några punkter hade jag en sämre känsla än vad Britt bedömde, men ibland är det ju så att det kan se bättre ut än vad det känns. I dag fick vi följande kommentarer: ”bra bakbensarbete och bjudning, rör sig mjukt men ibland på dubbla spår. Snygg sits, bra förberedelse av rörelserna, rid ännu tydligare på punkterna. Rätt tempo.” Vanligtvis så brukar jag ligga rätt högt på korrektheten i uppvisningen, men i dag fick jag hjärnsläpp och blev osäker på vilka linjer jag skulle rida… 

Nästa gång skall jag testa MsvC:1 och det skall bli kul!

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 90

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: