Kick-off med dressyrsektionen hela helgen lång!

Den här helgen har vi haft kick-off med ORF’s dressyrsektion. Vi började i lördags med en ryttaranalys där vi red en och en samtidigt som vi fick tips om hur vi kunde förändra sitsen till det bättre. Elin filmade olika sekvenser så att vi kunde titta på dem tillsammans senare under dagen.

Jag fick rida ca 40 minuter utan läder då jag hade en ”något spänd sits som behövde svikta mera och med längre ben.” Jag satt mitt över hästen och hade lätt för att vrida överkroppen åt höger och vänster. Jag fick tips om att vinkla mitt bäcken aningens bakåt så att jag satt lite mer på rumpan och kunde svikta mer i ländryggen och jag skulle också tänka på att dra in naveln mot ryggraden. När jag gjorde det blev sitsen mer avspänd och sviktande, benen blev längre och drivningen kom från vaden. 

Efter ridningen åkte jag tillbaka till stallet med Mackan och vidare hem för en snabbdusch innan det var dags att åka till Elins man Magnus för en osteopatbehandling. Han läste Elins kommentarer om min sits och det hon hade sett under ridningen och behandlade huvudsakligen efter det. Det visade sig att jag hade sittbenen i olika läge så han fick fixa till dem och lite annat här och där i min kropp.

Samtliga ryttare samlades på Magnus klinik på eftermiddagen, tittade på filmerna, åt, pratade och hade allmänt trevligt.

I dag, söndag, så var det ridning på förmiddagen för att se om behandlingen hos Magnus hade förändrat något. Jag var lite trött på insidan låren av ridningen utan läder dagen innan och lite trött i svanken från osteopatbehandlingen, men det gick bra att rida ändå. I dag fick jag rida med stigläder och Elin konstaterade att jag satt bättre i dag än inledningsvis i går. Vilken tur! 😀 Eftersom det inte var så mycket att korrigera så fick jag testa några olika övningar på diagonalen. Tror att de har varit med som träningstips på Hippson: In på diagonalen i skänkelvikning ett antal meter, därefter öppna i några meter, skänkelvikning igen och så vidare. En annan var samma upplägg fast med sluta och öppna istället. Kul med nya övningar som kan vara nyttiga att träna på.

Efter ridningen så var det dags för Mackan att få en behandling av Magnus och även där fanns det lite att jobba med: vänster knä, höger bakre del av ländryggen, uppe i nacken samt lite i nedre delen av halsen. Eftersom Mackan har haft inflammation i halskotpelarens facettleder/interverbralleder så vill det till att man behandlar varsamt, men det känner ju Magnus till sedan tidigare eftersom han har följt Mackan under flera år.

Summa summarum så har det varit en rolig, intressant och givande helg i glada människors sällskap. Det här gör jag gärna igen!

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: